USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Скандал із закупівлями у Міноборони: Кабмін змінить процес купівлі зброї, техніки та продуктів харчування

Закупівлі будуть розділені на дві групи
Міноборони
Джерело: відкриті джерела

Кабмін на своєму засіданні 9 травня прийняв зміни до постанови КМУ від 01.11.2022 №1275 "Про затвердження особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану". Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. 

Що саме зміниться у закупівлях

На час воєнного стану закупівлі будуть розділені на дві групи.

Перша група – це зброя, техніка й інша продукція оборонного призначення. Інформація про ці закупівлі залишиться закритою.

Друга група – це у тому числі продукти харчування для армії.

"Відтепер замовник буде заздалегідь оприлюднювати оголошення про таку закупівлю, і це оголошення включатиме інформацію про орієнтовні обсяги, умови та терміни поставок. Також в електронній системі будуть оприлюднюватися звіти про закупівлю, якщо вона укладалася без електронної системи", – зазначив Шмигаль.

Корупційні скандали

Зокрема, у січні в мережі з'явилися публікації документів Міноборони, за якими відомство закуповувало продукти вдвічі-втричі вищі за ринкові. Унаслідок кількох розкритих злочинних схем деяких чиновників було звільнено, а кільком особам висунули обвинувачення і навіть обрали запобіжний захід у вигляді арешту.

Пізніше Олексій Резніков пообіцяв проведення внутрішньої перевірки та покарання винних і реформувати систему харчування в армії.

Також відомство оприлюднило додатки до договорів про вартість послуг з організації харчування ЗСУ, а також ціни на продукти в каталозі, які закуповують постачальники.

Крім того, повідомлялося, що правоохоронці оголосили підозру посадовцю Міністерства оборони України, оскільки вважають його причетним до розкрадання 5 млн гривень під час будівництва казарм для ЗСУ.

Реєстр корупціонерів

НАЗК внесло до реєстру корупціонерів екскерівника Департаменту держзакупівель Міноборони України Богдана Хмельницького, який "прославився" постачанням до армії яєць по 17 гривень за штуку. Про це повідомляє пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції.

"Це саме той посадовець, який "прославився" на всю країну тим, що підписав контракт із ТОВ "Актив компані" на постачання до армії "золотих яєць" по 17 грн за штуку", – йдеться у дописі.

Зазначається, що підставою для внесення його до реєстру корупціонерів стало виконання Міністерством оборони внесеного у січні 2023 року припису НАЗК, за результатами якого посадовця притягнуто до дисциплінарної відповідальності – ще до початку гучного скандалу із завищеними цінами на продукти харчування Хмельницький не надав на запит НАЗК копії звіту аудиту процесу закупівель у очолюваному ним Департаменті, маючи його у своєму розпорядженні.

"У березні цього року Солом’янський районний суд міста Києва дослідив факт неправомірних дій експосадовця та притягнув його до адміністративної відповідальності. Чим підтвердив, що Хмельницький, надавши неправдиву інформацію в офіційних документах, перешкоджав НАЗК здійснювати перевірку", – додали в агентстві.

Як наголосив заступник голови НАЗК Андрій Вишневський, важливість рішень суду та Міноборони щодо притягнення Хмельницького до адміністративної та дисциплінарної відповідальності полягає не в розмірі штрафу чи суворості застосованого дисциплінарного стягнення, а у констатації факту, що перешкоджання законній діяльності НАЗК щодо запобігання корупції вже є пов’язаним з корупцією правопорушенням, а особи, які надалі вчинятимуть такі дії, неодмінно будуть покарані із внесенням до реєстру корупціонерів.  

Як повідомити про факти корупції у Міноборони?

Міністерство оборони України створило Департамент з питань протидії корупції. Туди українці можуть повідомити про факти зловживання у відомстві.

"Міністерство оборони України співпрацює з особами, які сумлінно повідомляють про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України "Про запобігання корупції". Особи, які надають допомогу в запобіганні та протидії корупції, перебувають під захистом держави", – поінформували в пресслужбі.

Повідомити про корупцію можна на:

  • спеціальну телефонну лінію: +38(044)271-39-86;
  • електронну поштову скриньку – [email protected];
  • офіційний вебсайт Міністерства оборони України – https://www.mil.gov., рубрика "Не будь байдужим – повідом про корупцію";
  • поштову адресу – Повітрофлотський проспект, 6, Київ-168, 03168 або скринька "Для кореспонденції" на бюро перепусток Міністерства оборони України;
  • особистий прийом громадян – щосереди з 10-ї до 13 години, запис за телефоном (044) 454-44-21;
  • Заповнення онлайн-форми.
Читайте також:
"Рамштайн 2.0": Міноборони роз’яснило, що це та як воно працюватиме
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень
На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету