USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW

Окупанти намагаються захопити якомога більшу територію до прибуття в Україну допомоги від США
ЗСУ війна

Ілюстративне фото

Джерело: The New York Times

Російські війська становлять реальну загрозу захоплення Часового Яру. Захоплення цього населеного пункту дозволить окупантам розпочати подальші наступальні операції проти міст, які формують значний оборонний пояс України в Донецькій області. Росія, ймовірно, спробує захопити якомога більше територій до прибуття допомоги від Сполучених Штатів Америки. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

За словами аналітиків, російські наступальні операції на захід від Авдіївки можуть надати тактичні переваги. А російська наступальна операція із захоплення Часового Яру відкриває російським військам найближчі перспективи для оперативно значущого просування вперед.  

Російські війська в районі Авдіївки залишаються приблизно за 30 кілометрів від їхньої оперативної цілі в Покровську і приблизно за 17 кілометрів від відносно великих сіл на схід від Покровська.

"Навіть якщо російські тактичні успіхи змусять українські сили відійти на позиції далі на захід, нинішні російські успіхи на північний захід від Авдіївки навряд чи стануть значущими досягненнями в оперативному плані найближчим часом", – додають в ISW.

Однак на Часів Яр тиск є  більшим. Окупанти, які зараз перебувають на східних околицях міста, активізували зусилля із захоплення з березня 2024 року.

Російські війська, ймовірно, намагаються захопити якомога більше території до того, як прибуття допомоги США у сфері безпеки значно покращить обороноздатність України найближчими тижнями, і російське військове командування може посилити наступальні операції на північний захід від Авдіївки, оскільки ця територія надає більше можливостей більш швидкі тактичні успіхи, попри відносну оперативну незначність цих успіхів.

"Російські війська, ймовірно, намагаються захопити якомога більше території до того, як прибуття американської допомоги у сфері безпеки суттєво покращить обороноздатність України в найближчі тижні, а російське військове командування, можливо, активізує наступальні операції на північний захід від Авдіївки, оскільки цей район надає більше можливостей для швидкого досягнення тактичних успіхів, попри відносну оперативну незначущість цих успіхів", – зазначається у матеріалі.

Більше про ситуацію на фронті

За даними Генштабу, протягом минулої доби відбулося 114 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 4 ракетних та 75 авіаційних ударів, здійснив 66 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 26 атак окупантів та понад 30 – на Авдіївському.  

"Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по двох пунктах управління, восьми районах зосередження особового складу та трьох зенітно-ракетних комплексах противника. Підрозділами ракетних військ завдано ураження по одному пункту управління та одному району зосередження особового складу противника", – додали у Генштабі.

Ситуація довкола Часового Яру

Раніше ми повідомляли, що російські війська у Донецькій області окупували село Богданівку та просунулися біля Часового Яру, Новокалинового та Тоненького. 

Новини за темою: Часів Яр та Куп'янський напрямок – найгарячіші напрямки на фронті, – Зеленський

Також президент України Володимир Зеленський заявляв, що російська армія планує захопити Часів Яр до 9 травня.

Читайте також:
Україна не бачить правових підстав для визнання Путіна демократично обраним і легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої Україна не бачить правових підстав для визнання Путіна демократично обраним і легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої "інавгурації" Путіна
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт
Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії