USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Глава МАГАТЕ їде в Україну, де представить план допомоги з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС

Також глава організації планує відвідати захоплену окупантами Запорізьку АЕС
Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі_1
Джерело: МАГАТЕ

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі їде в Україну на зустріч із президентом Володимиром Зеленським. Він планує представити програму допомоги з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС. Про це Гроссі написав у Twitter.

"На шляху до України, щоб зустрітися з президентом Зеленським і представити програму допомоги в ліквідації наслідків катастрофічного затоплення Каховської греблі", - йдеться в повідомленні.

Також Гроссі зазначив, що планує відвідати захоплену росіянами Запорізьку АЕС і провести ротацію команди МАГАТЕ, яка зараз перебуває там.

Каховське водосховище міліє

Станом на ранок 12 червня рівень води у водосховищі продовжує знижуватись. З водосховища вже втрачено понад 72%, або 14,395 км³ води. Станом на вечір 11 червня рівень води у водосховищі в районі Нікополя становив близько 9,04 м. Про це інформує Міндовкілля.

"Відучора по гідропосту "Нікополь" вже немає можливості вимірювати рівні води, оскільки вона відійшла від пункту спостережень. Наразі шукають можливі шляхи визначення рівня та об'єму води Каховського водосховища", – йдеться в повідомленні.

Рівень води в Дніпрі на позначці "Херсон" знизився на 2 м й становить 3,6 м. У середньому за останню добу утримується тенденція зниження рівня на 1–5 см за годину.

У районі природного парку "Нижньодніпровський" вода поступово сходить. Продовжується обміління акваторії у нацпарку "Кам'янська Січ" на 8,5 м.

Рівень води р. Інгулець у створі Інгулецької зрошувальної системи повільно знижується. Натомість вода поступово продовжує прибувати в Миколаївській області.

"Мертва точка"

Станом на вечір 8 червня рівень води у Каховському водосховищі впав нижче 12,7 метра. Це "мертва точка", яка означає, що водозабір із водосховища тепер неможливий, розповів в ефірі телемарафону директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

За його словами, на цей час рівень води у водосховищі сягає 12,5 метрів.

"Це нижче за "мертву точку", коли ще можна робити водозабір у населені пункти та на Запорізьку АЕС для охолодження", – заявив Сирота.

Нині половина Каховської ГЕС вже повністю перебуває під водою, додав він.

Рівень води у Каховському водосховищі
Джерело: відкриті джерела

Чи є загроза для ЗАЕС

В Енергоатомі заспокоюють: попри підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, ситуація на ЗАЕС залишається стабільною та контрольованою.

Станом на обід 8 червня рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя становив 12,9 метра, а у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС – 16,6 метра.

"Цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції. Варто нагадати, що енергоблоки ЗАЕС не працюють з вересня 2022 року, а тому відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається", йдеться у повідомленні.

На півдні Херсонщини буде пустеля

Міністерство аграрної політики та продовольства України дало невтішний прогноз: поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі через підрив росіянами Каховської ГЕС

Головна проблема в тому, що зрошення цього регіону відбувалось саме з Каховського водосховища.

"Знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії та водокористувачі, а й джерела питного водопостачання населених пунктів", – кажуть у відомстві.

Крім того, техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей.

Нагадаємо, у 2021 році ці системи забезпечували зрошення на 584 тисяч га, з яких Україна збирала близько 4 млн тонн зернових і олійних культур на суму близько 1,5 млрд доларів. 

Підрив Каховської ГЕС тепер фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем на Херсонщині, 74% – на Запоріжжі та 30% – на Дніпропетровщині.

До речі, експерт Мережі захисту національних інтересів Олег Листопад в коментарі для UWN пояснив, що підрив Каховської ГЕС може спровокувати поширення збудників хвороб, наприклад, кишкової палички.

Яка нині ситуація на ГЕС та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції
Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб
Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ
Навчально-тренувальний центр ЗАЕС атакував БпЛА, – МАГАТЕ Навчально-тренувальний центр ЗАЕС атакував БпЛА, – МАГАТЕ