USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Російський генерал, який наказав підірвати Каховську ГЕС, отримав підозру

Йому загрожує довічне позбавлення волі
Олег Макаревич
Олег Макаревич
Джерело: СБУ

Українські правоохоронці зібрали доказову базу на генерал-полковника, командувача угруповання військ "Днєпр" збройних сил РФ Олега Макаревича, який віддав наказ на підрив дамби Каховської гідроелектростанції в ніч з 5 на 6 червня 2023 року. Про це інформує пресслужба СБУ.

"Внаслідок цього злочину було повністю знищено об’єкти критичної інфраструктури, що призвело до загибелі щонайменше 35 людей, затоплення 46 населених пунктів у Херсонській області та підтоплення 20 населених пунктів у Миколаївській області", – йдеться в повідомленні.

Також через підрив дамби було частково припинено водопостачання Херсонської, Миколаївської та Дніпропетровської областей, а також тимчасово окупованого Криму. Серед іншого, це створило загрозу для технічного обслуговування Запорізької АЕС, а саме – порушило функціонування охолоджувальної системи атомної станції.

Макаревичу повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Підрив ГЕС

Нагадаємо, що в ніч на 6 червня 2023 року війська РФ підірвали конструкції Каховської ГЕС.

Унаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС Україна втратила 35–40% запасів питної води, яку могла б споживати протягом року. Про це повідомив генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

Уточнювалося, що, як свідчать супутникові знімки та відеоматеріали військових, станція відновленню не підлягає, тому потрібно буде здійснювати її демонтаж і будувати нову гідроелектростанцію.

Загалом на сьогодні підрив росіянами греблі Каховської ГЕС завдав Україні збитків на суму майже у 14 мільярдів доларів і посилив наслідки повномасштабного вторгнення РФ.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку