USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Підрив Каховської ГЕС: "Укргідроенерго" готує позови до РФ

Компанія вже подала позов до Європейського суду з прав людини
каховська гес

Супутниковий знімок зруйнованої Каховської ГЕС

Джерело: PLANET LABS

"Укргідроенерго" готує позов проти Росії про відшкодування збитків, завданих гідроелектростанціям ракетними ударами. Також з Росії хочуть стягнути компенсацію за знищення Каховської ГЕС. Про це розповіла директорка юридичного департаменту "Укргідроенерго" Юлія Толчиніна-Бурунська.

Позови будуть подавати до національних судів України, для чого ведеться збір доказів і робиться оцінка заподіяних збитків – не лише прямої шкоди, а й втраченого прибутку та витрат на захист гідроенергетичних об'єктів.

Також у справі про руйнування Каховської ГЕС компанія окремо подаватиме позов до міжнародного інвестиційного арбітражу.

Зазначається, що компанія вже подала позов до Європейського суду з прав людини, і зараз українські дипломати та юристи разом із міжнародними партнерами працюють над створенням міжнародного механізму компенсації.

Підрив ГЕС

Нагадаємо, що в ніч на 6 червня 2023 року війська РФ підірвали конструкції Каховської ГЕС.

Унаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС Україна втратила 35–40% запасів питної води, яку могла б споживати протягом року. Про це повідомив генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

Уточнювалося, що, як свідчать супутникові знімки та відеоматеріали військових, станція відновленню не підлягає, тому потрібно буде здійснювати її демонтаж і будувати нову гідроелектростанцію.

Загалом на сьогодні підрив росіянами греблі Каховської ГЕС завдав Україні збитків на суму майже у 14 мільярдів доларів і посилив наслідки повномасштабного вторгнення РФ.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону