USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Підрив Каховської ГЕС: "Укргідроенерго" готує позови до РФ

Компанія вже подала позов до Європейського суду з прав людини
каховська гес

Супутниковий знімок зруйнованої Каховської ГЕС

Джерело: PLANET LABS

"Укргідроенерго" готує позов проти Росії про відшкодування збитків, завданих гідроелектростанціям ракетними ударами. Також з Росії хочуть стягнути компенсацію за знищення Каховської ГЕС. Про це розповіла директорка юридичного департаменту "Укргідроенерго" Юлія Толчиніна-Бурунська.

Позови будуть подавати до національних судів України, для чого ведеться збір доказів і робиться оцінка заподіяних збитків – не лише прямої шкоди, а й втраченого прибутку та витрат на захист гідроенергетичних об'єктів.

Також у справі про руйнування Каховської ГЕС компанія окремо подаватиме позов до міжнародного інвестиційного арбітражу.

Зазначається, що компанія вже подала позов до Європейського суду з прав людини, і зараз українські дипломати та юристи разом із міжнародними партнерами працюють над створенням міжнародного механізму компенсації.

Підрив ГЕС

Нагадаємо, що в ніч на 6 червня 2023 року війська РФ підірвали конструкції Каховської ГЕС.

Унаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС Україна втратила 35–40% запасів питної води, яку могла б споживати протягом року. Про це повідомив генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

Уточнювалося, що, як свідчать супутникові знімки та відеоматеріали військових, станція відновленню не підлягає, тому потрібно буде здійснювати її демонтаж і будувати нову гідроелектростанцію.

Загалом на сьогодні підрив росіянами греблі Каховської ГЕС завдав Україні збитків на суму майже у 14 мільярдів доларів і посилив наслідки повномасштабного вторгнення РФ.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі