USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

У Білорусі немає ударного угруповання РФ, але можливі провокації з метою звинуватити Україну, – ДПСУ

Прикордонники, які діють у складі Сил оборони, готові до будь-яких сценаріїв розвитку подій на цьому напрямку
Кордон з Білоруссю
Джерело: відкриті джерела

Напередодні річниці вторгнення РФ в Україну на території Білорусі перебуває близько 9–10 тисяч військовослужбовців армії агресора, чого недостатньо для нового наступу. Проте Росія може вдатися до провокацій з метою звинуватити Україну. Про це в коментарі UWN розповів речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

"Ситуація на кордоні з Білоруссю залишається контрольованою. Загалом є напруженість через присутність на території Білорусі російських військових. Разом з тим ми не відмічаємо створення потужного угруповання, яке б могло здійснити повторне вторгнення на територію України з цього напрямку. Однак ворога ніколи не можна недооцінювати, оскільки в будь-який момент, навіть не маючи достатньо сил, вони можуть спробувати використати цей напрямок для якихось провокацій, зокрема для того, щоб в подальшому звинуватити Україну", – сказав Демченко.

За його словами, прикордонники, які діють у складі Сил оборони, готові до будь-яких сценаріїв розвитку подій на цьому напрямку.

"Україна не є агресором, проти нас розв’язана війна і ми виключно обороняємося. Ми укріплюємо наш кордон і прикордонні території. Для того, щоб і підрозділ Державної прикордонної служби, і підрозділи Сил оборони мали всі можливості, щоб гідно зустріти і дати гідну відсіч будь-кому, хто спробує вторгнутися на нашу територію з цього напрямку. Ми не виокремлюємо виключно 24 лютого, ми очікуємо на розвиток будь-яких ситуацій щодня", – додав речник Державної прикордонної служби.

Сьогодні пресслужба Оперативного командування "Північ" повідомила, що російські окупанти можуть готувати провокації до річниці повномасштабного наступу 24 лютого. Про це свідчать дані розвідки. Зокрема, було зафіксовано рух колон військової техніки в район кордону з Чернігівською областю без знаків розпізнавання та з живою силою, що була одягнена в піксель, схожий на форму ЗСУ. 

Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що метою маневрів Росії у Білорусі є бажання розсіяти українські сили від критичних напрямків просування, притиснувши їх до північно-східних прикордонних районів.

"ISW продовжує оцінювати російське вторгнення з Білорусі як надзвичайно малоймовірне, а триваюча інформаційна операція з прикріплення українських військ до північного українсько-білоруського кордону, здається, дає збій, оскільки українські офіційні особи все частіше вважають цю непередбачену ситуацію малоймовірною", – зазначають експерти.

Натомість точка напруження останніми днями перемістилася до Молдови. Уряд країни заявив, що Росія планує захопити аеропорт у Кишиневі та перекинути туди своїх військових. А російські інформаційні ресурси говорять про бажання Молдови та України захопити окуповане РФ Придністров’я.

Читайте також:
Білорусь продає ліс через Польщу, яка пропускає підсанкційну деревину за фальшивими документами Білорусь продає ліс через Польщу, яка пропускає підсанкційну деревину за фальшивими документами
Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка
Відсьогодні для перебування у прикордонній смузі будуть потрібні спеціальні документи Відсьогодні для перебування у прикордонній смузі будуть потрібні спеціальні документи
У Польщі не можуть почати будувати укріплення через фермерів, – Defense Express У Польщі не можуть почати будувати укріплення через фермерів, – Defense Express