USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

РФ готує провокації на кордоні Чернігівщини та в Молдові: В ISW назвали мету окупантів

Сили оборони тримають ситуацію під контролем
Російські військові
Джерело: відкриті джерела

Російські загарбники створюють умови для операцій "під чужим прапором" на міжнародному кордоні Чернігівської області та в Молдові. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

"Українське оперативне командування "Північ" заявило, що українська розвідка вже зафіксувала російські колони з військовою технікою без розпізнавальних знаків й особовим складом, одягненим у форму, що нагадує ту, яку носять українські військові, в райони поблизу кордону з Чернігівською областю. Командування заявило, що метою цих операцій під неправдивим прапором буде звинувачення українських сил у порушенні територіальної цілісності незазначеної країни, що, найімовірніше, стосується Білорусі", – йдеться в повідомленні.

Аналітики вважають, що Кремль може готувати атаки "під чужим прапором", щоб примусити Мінськ до війни після заяви Олександра Лукашенка про те, що Білорусь вступить у війну лише в разі нападу з боку України.

"Міністерство оборони Білорусі також заявило 21 лютого, що білоруські сили спостерігали нарощування українських сил біля своїх кордонів. ISW, як і раніше, вважає, що напад Білорусі або Росії на північні регіони України малоймовірний, але Росія прагне змусити Лукашенка до дій або звинуватити Україну в розширенні війни, щоб підірвати підтримку Києва. Така операція "під чужим прапором" також може бути спрямована на те, щоб зафіксувати українські сили на північному кордоні, щоб послабити оборону України на сході України й підготуватися до контрнаступальних операцій", – додають в ISW.

Крім того, зазначається, що Кремль також створює інформаційні умови для проведення операції "під чужим прапором" в окупованому Придністров'ї (Молдова). Міноборони РФ заявило, що українські сили переодягнуться російськими військовослужбовцями і проведуть нібито російський наступ із позицій у Придністров'ї. Хоча уряд Молдови спростував звинувачення Міноборони Росії.

"Міністерство оборони, ймовірно, прагнуло створити цей неправдивий наратив, щоб спотворити попередження президента України Володимира Зеленського президенту Молдови Маї Санду про те, що Кремль готує провокації в Молдові, і його пропозицію допомогти Молдові, якщо російські сили в Придністров'ї загрожуватимуть територіальній цілісності України", – додають експерти.

Аналітики вважають, що поширення Міноборони РФ цієї неправдивої версії не вказує на те, що Росія має намір атакувати Молдову, на що вона не має військового потенціалу, хоча воно і вказує на ескалацію її безперервних спроб підриву молдовської держави.

У напрямку Чернігівщини помітили російську колону без розпізнавальних знаків

23 лютого стало відомо, що російські окупанти можуть готувати провокації до річниці повномасштабного наступу 24 лютого. Про це свідчать дані розвідки, повідомляє пресслужба Оперативного командування "Північ".

Зокрема, було зафіксовано рух колон військової техніки в район кордону з Чернігівською областю без знаків розпізнавання та з живою силою, що була одягнена в піксель, схожий на форму ЗСУ. 

"Скоріш за все, метою є звинувачення українських захисників в порушенні територіальної цілісності... Зазначаємо, що Сили оборони Сіверщини тримають ситуацію під контролем і, на відміну від військ противника, ніколи не вдавалися до провокацій і не мають подібного на меті", – повідомили в ОК "Північ". 

Держпереворот у Молдові

13 лютого стало відомо, що Росія планує за допомогою протестів опозиції та із залученням людей з військовою підготовкою, а також громадян РФ, Білорусі, Сербії та Чорногорії напасти на урядові будівлі та змінити владу в Молдові.

За словами президентки країни Маї Санду, Москва не вперше має намір дестабілізувати ситуацію у країні. Восени минулого року такі спроби вже робилися, але завдяки оперативному втручанню органів республіки вони виявилися безуспішними.

Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії