USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Путін створює умови для ескалації в північних і східних регіонах України, – ISW

На думку аналітиків, глава РФ переслідує дві цілі
Путін
Путін
Джерело: відкриті джерела

Президент Росії Володимир Путін створює умови для рейдів російської армії через кордон до північно-східних районів України. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що це йому необхідно для того, щоб, продовжуючи інформаційні операції, притиснути українські сили до північних прикордонних районів.

Дві цілі Путіна

Перша ціль – інформаційна атака.

В ISW нагадали, що президент Росії останнім часом приділяє особливу увагу прикордонним регіонам. Так, він провів нараду 1 лютого, в ході якої обговорювалось відновлення житлової інфраструктури в окупованому Криму, Білгородській, Брянській та Курській областях після обстрілів. Президент Росії зазначив, що його адміністрація ставить пріоритетом припинення українських обстрілів прикордонних регіонів, але це завдання є "справою військового відомства".

"Увага Путіна до небезпеки українських обстрілів прикордонних районів, ймовірно, слугує двом цілями. Він сприяє інформаційній операції, спрямованій на те, щоб представити війну в Україні як загрозу існуванню російських громадян, щоб отримати внутрішню підтримку тривалої війни", – пишуть в ISW.

Друга ціль – ескалація на півночі.

Путін також може встановлювати умови для ескалації транскордонних рейдів, щоб відвернути й розсіяти українські сили від критичних напрямків просування, притиснувши їх до північно-східних прикордонних районів.

Загроза транскордонних рейдів з Бєлгородської, Брянської та Курської областей у північну та північно-східну Україну, ймовірно, є спробою змусити Київ розгорнути обмежені елементи в цих районах для захисту від таких нападів, таким чином розосередивши українські війська напередодні ймовірної російської наступальної операції в найближчі місяці. 

"ISW продовжує оцінювати російське вторгнення з Білорусі як надзвичайно малоймовірне, а триваюча інформаційна операція з прикріплення українських військ до північного українсько-білоруського кордону, здається, дає збій, оскільки українські офіційні особи все частіше вважають цю непередбачену ситуацію малоймовірною", – зазначають експерти.

Раніше, голова СНБО Олексій Данілов заявляв, що Україна готується до великої ескалації з боку Росії – можливо, навіть у найближчі два-три тижні. А міністр оборони Олексій Рєзніков наголошує: РФ може розпочати наступ на двох напрямках на річницю вторгнення.


Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном