USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Майже два мільйони українців зараз живуть у бідності через вторгнення РФ

Світовий банк прогнозує зростання цієї цифри, оскільки російська навала продовжує руйнувати українську економіку
Війна руйнування бідність

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

Унаслідок вторгнення в Україну РФ кількість громадян, які живуть у бідності, зросла на 1,8 млн осіб. Тобто 29% населення нашої країни зараз перебувають на межі бідності і ця цифра буде тільки зростати, повідомляє Reuters з посиланням на звіт Світового банку.

Видання зазначає, що ситуація була б значно гіршою, якби Україна не отримала від партнерів значної фінансової підтримки. Адже за ці кошти може платити пенсії й зарплати співробітникам бюджетної сфери.

"Якби міжнародні партнери, особливо США, не накопичували ресурси, спеціально пристосовані до цих соціальних видатків, тоді бідних було б на три мільйони більше", – сказав регіональний директор Світового банку у Східній Європі Аруп Банерджі.

Разом з тим Світовий банк наводить дані, де ще 2023 року 9 млн українців жили у бідності при загальній приблизній чисельності населення в Україні у 32 мільйони. Тоді через війну приблизно 1/5 дорослих втратили роботу.

Чверть опитаних українців не мали достатньо грошей на придбання харчів. І це було попри те, що економічне зростання відновилося, а інфляція значно сповільнилася.

"Український уряд зміг зробити дуже багато, маючи вкрай обмежені ресурси. До 92% медичних закладів працюють, попри російські атаки. 89% дітей віком від 6 до 18 років навчаються, оскільки школи та педагоги працюють. У 2023 році 97% пенсій та 85% соціальних виплат видали вчасно, що допомогло запобігти зростанню бідності. Ніколи не бачив уряду, який зробив би так багато, використовуючи так мало", – заявив Банерджі.

Новини за темою: Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро

Додамо, Інститут демографії та соцдосліджень ім. Птухи констатував, що у 2023 році за межею бідності опинилися 67% українців. За словами завідувачки відділу цього інституту Людмили Черенько, Україна майже повернулася на рівень бідності 2001 року, втративши 20 років через розв'язану Росією війну.

Йшлося про майже 20 млн осіб, які проживають на підконтрольній території України.

До того ж війна в Україні, висока інфляція та більш жорстка монетарна політика призведуть до сповільнення росту рівня зайнятості у світі. За оцінками Міжнародної організації праці (МОП), зростання зайнятості різко сповільниться до 1% цього року порівняно з 2% у 2022 році.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС