USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Хліб в Україні значно здорожчає

Через непрогнозовані відключення світла та несподівані увімкнення чимало підприємств хлібної галузі вже втратили дороговартісне обладнання
хліб

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

Ціна на хліб значно зросте. Про це повідомив президент "Всеукраїнської асоціації пекарів", директор ТОВ "Київ Хліб" Юрій Дученко, передає AgroPortal.ua.

За його словами, на сьогодні більшості підприємств хлібної галузі присвоєно статус критичної інфраструктури. Тому їм не повинні відключати електроенергію. Однак насправді це не так. Багатьом підприємствам електропостачання відключають поряд з усіма іншими. Причому нерідко це відбувається без попередження.

Це призводить до виробництва бракованої продукції, виходу з ладу обладнання. Також не всі заводи мають можливість працювати на генераторах.

Зазначається, що через непрогнозовані відключення світла та несподівані увімкнення чимало підприємств хлібної галузі вже втратили дороговартісне обладнання. І далеко не в усіх є кошти придбати нове. При цьому відключення електроенергії перериває весь виробничий цикл випічки хліба. І якщо світло відключають на 2 години, то графік випуску хліба зміщується на цілих 8 годин. До того ж, перехід на генератори тягне за собою істотне подорожчання вартості випічки.

Він пояснює, що якщо під час випікання хліба від електромережі в його собівартості електроенергія становить близько 50 копійок, то під час випікання на генераторі вартість електроенергії зростає втричі, до 1,50 гривні.

Ще одна проблема, яка вже завдала відчутного удару по галузі – мобілізація працівників. Багато підприємств уже позбулися великої частини персоналу, і були змушені через це змінити графіки роботи, а також скоротити обсяги та асортимент продукції.

Ускладнює роботу хлібопекарів також відсутність зерна другого і третього класів. 

Таким чином хліб здорожчає найближчим часом на 10%, а в наступні місяці – ще на 20%.

Чому вимикають світло?

Нагадаємо, що після російських атак по енергооб'єктах генерації електроенергії не вистачає, щоб покрити все споживання.

Тоді, коли треба збалансувати енергосистему на більшу потужність, ніж це передбачено графіком, застосовуються екстрені відключення.

Тому українці вкотре зіткнулися з графіками відключень електроенергії. Тривалі вимкнення світла, і головне – відсутність інколи мобільного зв'язку – є випробуванням для нашої психіки.

Чому ж так відбувається і як контролювати та переналаштовувати свої емоції в цьому разі – запитували в психологині й розповідали в матеріалі.

Читайте також:
У найближчі місяці інфляція може стрімко зрости, – Мінекономіки У найближчі місяці інфляція може стрімко зрости, – Мінекономіки
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
В Україні вперше з жовтня зросла ціна на газ В Україні вперше з жовтня зросла ціна на газ
Бензин та дизель можуть здорожчати до 55 гривень за літр, – Куюн Бензин та дизель можуть здорожчати до 55 гривень за літр, – Куюн