USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Центренерго" повинно повернути всі свої борги, зокрема перед ТОВ "Укрдонінвест трейдинг", – юрист

Верховний суд

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

21 червня відбулося засідання Касаційного господарського суду Верховного суду України. Судді всьоме за чотири роки намагалися знайти рішення у суперечці між компаніями ТОВ "Укрдонінвест Трейдінг" та ПАТ "Центренерго".

Суть справи полягає в тому, що чотири роки тому ПАТ "Центренерго" отримало від ТОВ "Укрдонінвест Трейдінг" майже 350 тисяч тонн вугілля. Але "Центренерго" з незрозумілих причин вирішило не розраховуватися з постачальником. Станом на 2020 рік сума боргу перед постачальником ТОВ "Укрдонінвест Трейдінг" склала понад 1 мільярд 400 мільйонів гривень.

У "ТОВ "Укрдонінвест Трейдінг" стверджують, що у 2019 році в повному обсязі виконали всі контрактні зобов’язання перед "Центренерго", поставивши на підприємство повний обсяг законтрактованого вугілля. Це вугілля було одразу перероблене, з нього була вироблена електроенергія, яка була поставлена споживачам. Саме ж "Центренерго" переклало собівартість вугілля на споживачів.

У ТОВ "Укрдонінвест Трейдінг" заявили, що компанія діє виключно в рамках чинного законодавства України та закликали представників "Центренерго" "працювати на благо України, а не власних кишень". Представник ТОВ "Укрдонінвест Трейдінг" адвокат Сергій Шох також акцентував на необхідності виконання судових рішень.

"Основний меседж, який би ми хотіли донести, – це як необхідність виконання належним чином як своїх зобов'язань, так і рішень суду. На сьогодні суд нас не почув. З точки зору того, що ті правовідносини з контрагентом ПАТ "Центренерго" – вони носили системний характер", – заявив Сергій Шох.

Проте у "Центренерго" мають іншу позицію і не згодні зі своїми опонентами по суду. В.о. генерального директора ПАТ "Центренерго "Віктор Спичка: "Стосовно позову компанії "Укрдонінвест Трейдинг", то, м'яко кажучи, він не зовсім об'єктивний".

Варто зазначити, що ТОВ "Укрдонінвест Трейдинг" не єдиний постачальник, перед яким ПАТ "Центренерго" має багаторічну заборгованість за надане вугілля.

В.о. директора ДП "Держвуглепостач" Світлана Кулик: "Перед таким державним підприємством, як "Держвуглепостач", "Центренерго" має заборгованість, знову ж таки наголошу, у сумі 468 мільйонів, які не погашаються з 19-го року. Фактично це призвело до того, що 150 працівників... звільнені. Щодо підприємства відкрито майже 150 виконавчих проваджень про стягнення заборгованості. Це заборгованість по заробітній платі. Це і заборгованість перед іншими державними підприємствами".

Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
На реконструкцію парку На реконструкцію парку "Наталка" в Києві виділили 20 млн гривень