USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

"Це був би варіант": Бербок підтримала "кільцевий обмін" ракет з Британією, щоб озброїти Україну

Подібний тип обміну вже відбувався раніше щодо іншого обладнання
Анналена Бербок
Анналена Бербок
Джерело: wikipedia

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок відкрита до пропозиції свого британського колеги Девіда Кемерона надати Україні нові крилаті ракети Taurus шляхом так званого "кільцевого обміну". Про це пише Spiegel.

"Це був би варіант", – заявила вона.

Міністерка зазначила, що подібний "кільцевий обмін" вже мав місце щодо інших матеріалів.

""Кільцевий обмін" – це, так би мовити, німецький винахід. Це був би варіант. І ми вже робили це з іншим матеріалом деякий час тому", – сказала Бербок.

У виданні додали, що канцлер ФРН Олаф Шольц вже вдавався до бартеру як непрямої форми військової допомоги на початку повномасштабної війни в Україні, коли він ще не хотів відправляти в Україну бойові танки Leopard 2.

Зараз Шольц відкидає постачання Україні ракет Taurus дальністю 500 км, оскільки побоюється, що це може втягнути Німеччину у війну, зауважують автори.

У виданні зазначають, що Німеччина може передати Великій Британії крилаті ракети Taurus, а Лондон своєю чергою міг би надати Україні нові ракети Storm Shadow, які схожі за дизайном, проте не однакові з Taurus.

"З німецького погляду, ця нова форма обміну була б привабливою. Системи Taurus не будуть використовуватися в Україні. Це виключило б можливість того, що високотехнологічну зброю доведеться програмувати для атак за допомогою Німеччини. На думку канцлера, така підтримка небезпечно наблизила б Німеччину до безпосередньої участі у війні. Це саме те, чого Шольц хоче уникнути за будь-яку ціну", – йдеться у матеріалі.

Taurus для України

Як відомо, ракети Taurus українська сторона просить у Німеччини вже кілька місяців. Однак у Берліні категорично проти їхніх поставок Києву.

Зокрема, канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре виступив проти постачання Україні далекобійних ракет Taurus. На його думку, це може втягнути його країну у війну з Росією. 

Хоча ще у вересні минулого року федеральний міністр оборони Борис Пісторіус на першій "Вестфальській мирній конференції" в Мюнстері заявив, що рішення про доставку в Україну крилатих ракет Taurus може зайняти близько одного-двох тижнів.

Уже на початку цього року під час голосування Бундестаг не підтримав проєкт резолюції про передачу Україні крилатих ракет Taurus.

Також видання Bild повідомило, що уряд Німеччини, ймовірно, має намір передати Україні ракети Taurus. Керівна коаліція підготувала секретну пропозицію щодо постачання Києву більшої кількості боєприпасів, серед яких можуть бути далекобійні ракети.

Додамо

Раніше міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Кемерон заявив, що Лондон готов допомогти Німеччині розв'язати проблеми, повʼязані з поставками Україні крилатих далекобійних авіаракет Taurus

За його словами, Лондон готов розглядати будь-які пропозиції та варіанти. Наприклад, "кільцевий обмін" – Німеччина передає Британії Taurus, а Лондон поставляє Україні ракети-аналоги Storm Shadow, які вже використовує авіація Збройних сил України.

Читайте також:
Велика Британія вишле військового аташе РФ за Велика Британія вишле військового аташе РФ за "зловмисну діяльність"
Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ