USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

ГУР ідентифікувало військових РФ, які розстріляли воїнів ЗСУ, коли брали в полон на Запорізькому напрямку

Це військові Росії, частина яких базується в Чечні
Військові РФ
Військові РФ, які розстріляли полонених українців на Запорізькому напрямку
Джерело: Головне управління розвідки МО України

Співробітники Головного управління розвідки Міністерства оборони України встановили російських військових, які причетні до розстрілу українських військовополонених. Росіяни скоїли цей злочин у другій половині травня 2024 року неподалік Роботиного Запорізької області, повідомляє ГУР

Епізод страти зафіксував дрон. На відео видно, як четверо українських військових з піднятими руками без зброї здаються в полон. Росіяни змушують їх лягти та впритул розстрілюють.

За інформацією військової розвідки до злочину причетні військові штурмової групи 70-го мотострілецького полку (в/ч 71718) 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї армії Південного округу Збройних сил Росії. Військова частина дислокується у Чечні в місті Шалі.

"На момент страти українських військовополонених під Роботиним 70-м мотострілецьким полком ЗС РФ командував підполковник Юрій Абаєв, 10.12.1990 р.н., позивний “Буйвол”", – розповіли в ГУР.

Як встановила розвідка до злочину причетні такі військовослужбовці:

  • капітан Дмітрій Наґорний, 21.11.1995 р.н. – командир 2-го батальйону;
  • старший лейтенант Темірлан Абуталімов 02.05.1997 р.н. – командир 1-ї штурмової роти;
  • лейтенант Заур Бєков, 16.07.1997 р.н. – командир 3-ї штурмової роти;
  • старший лейтенант Юсуп Імаґазалієв, 18.07.1999 р.н.  – командир 6-ї штурмової роти.

Про причетність цих військових до вбивства полонених, як розповіли в ГУР, свідчать отримані радіоперехоплення розмови окупантів із 70-го полку ЗС РФ. Зокрема під час розмови один із командирів штурмової роти наказує своїм підлеглим розстріляти українських військових.

Вчора генеральний прокурор України Андрій Костін розповів, як російські окупанти жорстоко вбили українського воїна в Донецькій області. Йому відрізали голову. Він написав, що Україна отримала інформацію, що російські командири наказали своїм солдатам не брати в полон українських військових і натомість вбивати їх шляхом обезголовлення.

Особу українського військового, якого стратили окупанти на Донеччині, встановлено. Проте наразі його імені не називають, адже тривають процедури для остаточного підтвердження його даних. Крім того, ідентифіковано російських командирів, потенційно відповідальних за обезголовлення українського захисника. Здійснюється комплекс заходів щодо перевірки цієї інформації.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом