USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Україну найближчим часом очікує важка ситуація, але не катастрофічна, – Буданов

За словами глави ГУР, йдеться не лише про фронт, а й про внутрішньополітичну ситуацію
буданов

Кирило Буданов

Джерело: відкриті джерела

Україну із середини травня – початку червня очікує досить важка ситуація, але вона не буде катастрофічною. Про це заявив керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов в інтерв'ю BBC.

Як зазначають автори, прогнози головного воєнного розвідника вже не такі оптимістичні, але, як стверджує він, Україна не програє у цій війні.

Про знищення ворожого Ту-22М3 19 квітня

Буданов не став розкривати деталі знищення російського стратегічного бомбардувальника. За його словами, цьому передувало тривале очікування та підготовка.

"Я не хотів би, чесно кажучи, розкривати це все. Можу єдине сказати – літак був вражений на відстані 308 кілометрів, достатньо далеко. Скажімо так, плідна і довга робота дає про себе знати. Це той же, як-то кажуть, прийом і ті ж засоби, які ми використовували, коли знищили в повітрі літак А-50", – сказав очільник ГУР МО.

За словами керівника Головного управління розвідки, завдяки знищенню російського Ту-22М3 Одесі буде трохи легше зараз, тому що літаки Ту-22М3 застосовували ракети Х-22, які, мабуть, найбільше завдали саме руйнувань по місту.

"Тому що ракета дуже швидка, потужна і особливо ніхто не міг перехопити. Це ще радянська розробка. Але в той же час точність не така вже велика і більшу кількість, скажімо так, цивільних будівель знищили саме ці ракети. Тепер, цілком очевидно, вони будуть шукати нові рубежі, а в напрямку Одеси, в принципі, інших рубежів нема. Будуть застосовувати тільки наземні комплекси для ударів по Одесі та ракети з дальньої авіації та з моря. Х-22, я сподіваюся, більше не побачать", – додав Буданов.

Щодо підготовки до цієї операції, він розповів, що "засідка" тривала протягом тижня в очікування, коли Ту-22М3 вийде на потрібний рубіж.

Про песимістичні настрої Заходу

"Послухайте, якщо ми з вами говоримо про сценарії, які розробляються, які можуть бути – так в будь-якому разі є, скажімо так, позитивні для однієї зі сторін і негативні – для другої зі сторін сценарії. Немає підстав для того, щоб вірити в стратегічний програш України. Так, якщо говорити, що все буде йти погано – ну, цілком зрозуміло, що і результат буде поганий. Проте, якщо підуть зміни на краще, а підстави вважати, що так буде, все ще є", – наголосив Буданов.

Про успіхи росіян на фронті

Відповідаючи на це питання, головний розвідник зазначив, що росіяни мали успіх в Авдіївці.

"Це треба визнати. Це факт. Вони це змогли. Все інше – ну, поки зарано про це говорити", – сказав Буданов.

Говорячи про удари окупантів по українській енергетиці, очільник ГУР МО також відзначив і успішні удари по російських енергетичних об’єктах.

"Це все урівнювання. Розумієте, вони щось десь роблять, ми десь робимо свій крок. Одні більш успішні, інші менш успішні. Питання війни вирішують не удари а, як і в стародавні часи, поки людина з прапором не зайде на територію – нічого не зміниться. Хоч ти мільйон дронів туди відправ, хоч сто тисяч артилерійських снарядів туди поклади – допоки людина не зайде, нічого не буде", – додав Буданов.

Росія змогла накопичити ракети

Також Кирило Буданов зазначив, що Росії вдалося накопичити ракети, якими вона завдає ударів по українській енергетиці.

"Дивіться, більше як рік не було жодного удару по енергетиці. Ну цілком зрозуміло, що при наявності виробництва вони трошки їх накопичили. Вони особливо накопичили морський компонент ракет, оперативно-тактичного ракетного озброєння. Але поки що він активно не застосовується. А ракети авіаційного компонента – вони знову дуже серйозно вичерпали свої запаси. Навіть останній удар? Знову ж таки, сьогоднішній день беремо – всього-на-всього два стратегічних бомбардувальники завдавали удари. Це не від того, що у них немає цілей, а через те, що вони трошки економлять. Так, вони можуть нанести ще кілька серйозних ударів, але небезкінечно", – пояснив Буданов.

Він також додав, що росіяни досить ефективно побороли санкції та працюють в обхід обмежень. Крім того, країна-агресор продовжує отримувати західні комплектуючі. Також він прокоментував і роль Китаю у цьому питанні.

"Жодне готове озброєння Китай як не передавав, так і, наскільки ми знаємо, не планує передавати. Компоненти, мікрочіпи, зараз пішли верстати – але все це в кращому разі товари подвійного використання, це треба теж розуміти. Так само, як от ви самі казали – європейські, західні, як-то кажуть, чіпи, механізми, агрегати. На жаль, це все є", – розповів очільник ГУР.

Про хід війни

"Нас чекає досить важка, за нашою оцінкою, ситуація найближчим часом. Але вона не катастрофічна, це теж треба розуміти. Армагеддон не відбудеться, як багато хто зараз починає казати. Але проблеми із середини травня будуть", – зазначив Буданов.

При цьому він додав, що йдеться не лише про фронт, а й про внутрішньополітичну ситуацію.

"Це комплексний підхід, тому що росіяни будуть використовувати комплексний підхід. Вони проводять комплексну операцію. Не будемо ми про це з вами довго розмовляти, але це важкий період буде. Середина травня, початок червня", – уточнив головний розвідник країни.

Чого чекати українцям?

"Найближчий період, на нашу думку, буде важкий. Але важкий і катастрофічний – це різні речі. Ми вже кілька разів проходили важкі періоди, і цей пройдемо, повірте мені. Нічого екстраординарного не буде. Всі їхні плани заздалегідь нам відомі. Як на них реагувати? На більшість є відповідь. Так, є певні питання, які важкувато буде нам зламати, але ми знайдемо відповідь. Як завжди, в останній момент щось придумаємо", – зазначив Буданов.

Він також наголосив на тому, що Україна не програє і Україна не буде зруйнована

Про наступ на Київ

Відповідаючи на питанні про можливий наступ на Київ, керівник ГУР МО назвав такі припущення безпідставними і додав, що на цей час жодної загрози немає.

Про "Майдан-3"

Кирило Буданов не надав подробиць, однак зазначив, що операція "Майдан-3" триває і просувається. Це питання, за його словами, стосується державної таємниці.

Проблема Telegram

Говорячи про месенджер Telegram, Буданов наголосив на тому, що це є великою проблемою для України. На його думку, необхідно на законодавчому рівні змусити усіх власників зареєструватися, аби було зрозуміло, хто і за яким медіаресурсом стоїть, а Telegram остаточно набув статусу медіа.

"Нема питання впливу чи тиску – питання ж не в цьому. Якщо ти хочеш доводити свою позицію, а вона може комусь не подобатись і це нормально в демократичному суспільстві – неси відповідальність. Чого ти боїшся сказати, хто ти?" – каже Буданов.

Також, на його думку, блокування Телеграм-каналів могло б дати лише тимчасовий ефект.

"Це не буде тиском на пресу. В демократичному суспільстві, ще раз кажу, не можна просто так тиснути... Чому я вам це взагалі розповідаю? Ви ж представник журналістики. Ти дуже б зраділа, якщо б до вас прийшли і сказали: все, тепер з цього дня ти пишеш отак? Ну зрозуміло, це ненормально було б. Але боятись сказати, що ви це ви – це теж неправильно. І від імені аноніма викидати в ефір, вибачте, все за що заплатять з абсолютно різних частин світу – це теж ненормально", – резюмував очільник ГУР.

Він також розповів, що сам інколи продивляється Telegram, але додав, що розвідникам заборонено мати цей месенджер або інші соцмережі.

"Як керівник – у мене просто доступ до всіх світових медіа і ресурсів є. Тому я продивляюсь, щоб дивитись на результати тих чи інших наших операцій. Або резонансних подій, які, на наш погляд, мають чи будуть мати якийсь вплив", – пояснив Буданов.

Зазначимо, що раніше глава ГУР МО України Кирило Буданов вже казав, що посилення російських наступальних дій очікується наприкінці весни та на початку літа. За його словами, окупанти сконцентруються на Донбасі.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР