USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Суд відправив в СІЗО засновника "Київгуми", його підозрюють у постачанні засобів тактичної медицини до РФ

Компанія "Київгума" постачала свої товари в Росію
Київгума
Суд арештував засновника "Київгуми" Кравця у справі про поставки РФ
Джерело: відкриті джерела

Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід одному із засновників компанії "Київгума". Підприємець перебуватиме під вартою упродовж 60 днів без права внесення застави. За даними джерел "РБК-Україна" йдеться про Антона Кравця.

За даними слідства, компанія "Київгума" постачала свої товари в Росію. Зокрема, протягом 2022–2023 років компанія переправила до РФ партії тактичних джгутів та бинтів власного виробництва на загальну суму на понад 40 млн гривень.

"Слідством також встановлено, що окупанти направляли медзасоби компанії до російських військових шпиталів, розташованих на тимчасово окупованих територіях нашої держави. В ході обшуків СБУ здобула нові офіційні документи та листування, які підтверджують незаконну діяльність фігурантів", – додали в пресслужбі СБУ.

Що цьому передувало

4 січня СБУ повідомила, що викрила українську компанію на постачаннях засобів тактичної медицини до Росії. Джерела "РБК-Україна" в правоохоронних органах сказали про те, що йдеться про компанію "Київгума".

За інформацією правоохоронців, компанія постачала свою продукцію до однієї з країн ЄС, а звідти її вже перевозили до РФ. При цьому бинти та джгути українського виробництва пізніше отримували російські солдати.

Директор компанії Андрій Острогруд заявив, що робота підприємства паралізована. За інформацією компанії, обшуки відбулися як у самому офісі "Київгуми", так і у її дочірніх підприємствах та за місцем проживання службових осіб.

"Судові ухвали датовані ще 22 грудня 2023 року, а прийшли чомусь тільки зараз. Уже підписали підозру одному із засновників та директорів компаній. Ми впевненні, що спростуємо всі сфабриковані докази та сумнівні підстави відкриття цієї справи (а наразі нам вже інкримінують держзраду)", – написав підприємець у Facebook.

Новини за темою: Колишній міністр освіти України Дмитро Табачник співпрацює із ФСБ і соратником Кадирова, – СБУ

Окупанти на передовій отримували продукцію української компанії "Київгума"

Засоби тактичної медицини української компанії "Київгума" постачали російським окупантам. Про це пише "РБК-Україна" з посиланням на власні джерела.

Незважаючи на заяви компанії про патріотизм та чесний бізнес, є достатня кількість підтверджень роботи на Росію після початку повномасштабної війни. Джерела уточнюють, що такими доказами є й інвойси, і листування з клієнтами у РФ, і подяки від російських солдатів. Також "цікаву" інформацію знайшли у комп'ютері гендиректора "Київгуми" Андрія Острогруда.

Як зазначають джерела, фірма в Естонії, якій постачали товари тактичної медицини, була лише прокладкою. Зокрема, директор відділу логістики "Київгуми" Тетяна Мисак спілкується безпосередньо з представником російської ТОВ "МКТ". Вона повідомляє естонським менеджерам про те, що товар поставляють у Кронштадт, Санкт-Петербург та Москву.

"Всі листи – з копією на засновника української компанії Антона Кравця. До речі, суд сьогодні обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою", – розповіли джерела "РБК-Україна".

Також доказом у справі виступають окремі пости у "ВКонтактє", де окупанти радіють, що їм на передову "привезли джгути українського виробництва". На фото можна побачити коробки "Київгуми".

Водночас підприємство "Київгума" заперечує звинувачення Служби безпеки України щодо здійснення оптових поставок засобів тактичної медицини до РФ. Про це заявив гендиректор підприємства Андрій Острогруд.

Теги: СБУ
Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали