USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

СБУ провела обшуки у виробника аптечок для ЗСУ – є підозра у держзраді

Співвласник "Київгуми" поскаржився на обшуки
Київгума обшуки
Співвласник "Київгуми" поскаржився на обшуки
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки України у четвер, 4 січня, прийшла з обшуками до єдиного в Україні виробника аптечок для Збройних сил – ТОВ "Київгума". Її директор Андрій Острогруд заявив, що робота підприємства паралізована.

За інформацією компанії, обшуки відбулися як у самому офісі "Київгуми", так і у її дочірніх підприємствах та за місцем проживання службових осіб.

"Судові ухвали датовані ще 22 грудня 2023 року, а прийшли чомусь тільки зараз. Уже підписали підозру одному із засновників та директорів компаній. Ми впевненні, що спростуємо всі сфабриковані докази та сумнівні підстави відкриття цієї справи (а наразі нам вже інкримінують держзраду)", – написав підприємець у Facebook.

Новини за темою: СБУ викрила на хабарі заступника мера одного із міст Одеської області

СБУ викрила українську компанію, яка під час війни постачала в РФ засоби тактичної медицини

Служба безпеки України викрила одне із підприємств на Київщині, яке здійснювало оптові поставки засобів тактичної медицини до РФ, повідомляє спецслужба, не називаючи назву компанії.

"В організації оборудки підозрюється власник однієї з найбільших компаній в Україні, що виготовляє вироби з гуми та пластмаси, у тому числі для військового спорядження", - йдеться в повідомленні.

За матеріалами справи, протягом 2022-2023 років ділки переправили до РФ декілька партій тактичних джгутів та бинтів власного виробництва на загальну суму на понад 40 млн у гривневому еквіваленті. За даними слідства, нелегальний маршрут пролягав через одну з європейських країн, де фігуранти створили підконтрольну фірму, яка замовляла товар нібито для продажу в ЄС.

"При цьому насправді, після одержання продукції, іноземна структура відправляла вироби в Росію. На території країни-агресора тактичні медзасоби потрапляли до підсанкційних компаній РФ, що спеціалізуються на постачанні амуніції для російських військ. У подальшому продукція надходила до індивідуальних аптечок рашистів, які воюють проти Сил оборони України", - повідомляє СБУ.

Також окупанти направляли медзасоби до російських військових шпиталів у тимчасово окупованих регіонах нашої держави. Як встановило розслідування, для маскування злочинної діяльності власник української компанії займався "розкруткою" власного іміджу як волонтера, що передає медичні товари українським бійцям.

"Під час обшуків за адресами проживання фігурантів, а також в їхніх офісах та виробничих і складських приміщеннях підприємства, виявлено мобільні телефони, комп’ютери та документацію із доказами оборудки. На підставі зібраних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили власнику компанії про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб)", - заявляють силовики.

Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Фігуранту загрожує до 12 років тюрми із конфіскацією майна.

Що відомо про компанію "Київгума"

ТОВ "Київгума" займається виробництвом виробів з гуми, латексу, полівінілхлориду, термопластичного каучуку і силікону, як підприємство повного циклу виготовляє понад 4000 найменувань продукції. Компанія належить Андрію Острогруду (20%), Роману Кравцю (40%) та Антону Кравцю (40%).

У 2021 році співробітники Служби безпеки в рамках огляду підприємства "Київгума" відмовилися безпосередньо оглянути виробничі потужності і склад, але вилучили документи, доступні онлайн в системі ProZorro.

Тоді Острогруд скаржився на тиск з боку правоохоронних органів на його компанію і пов'язував його з лобіюванням закупівлі для ЗСУ аптечок китайського виробництва.

Нагадаємо, лікар Роман Штибель заявив, що військові на передовій віднедавна почали отримувати неякісні джгути. За словами медика, різні бригади на передовій почали отримувати неякісні турнікети. Ці турнікети рвуться просто на очах, навіть на тренуваннях, наголошує Штибель.

Теги: СБУ
Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали