USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 7 9 7 1 0 (+980)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

У Польщі виступили за якнайшвидше членство України в НАТО

В Польщі заявили, зо якби Німеччина не намагалася відтягнути вступ України до НАТО, то сьогодні на українській території не вирувала б повномасштабна війна
україна Нато

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Якнайшвидший вступ України до Північноатлантичного альянсу дасть змогу швидко гарантувати безпеку всієї Східної Європи. Відповідну заяву зробив заступник міністра закордонних справ Польщі Пьотр Вавжик, пише РАР.

Своєю заявою Вавжик прокоментував слова міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, який сказав, що рішення про членство України в НАТО потрібно ухвалювати "з холодною головою та гарячим серцем".

"Питання в тому, коли настане час для цих "холодних голів"? Через п’ять, десять чи тридцять років після війни?", — задався питанням Вавжик.

За його словами, якби Німеччина не намагалася відтягнути вступ України до НАТО, то сьогодні на українській території не вирувала б повномасштабна війна. Вавжик додав, що Україна повинна якомога швидше стати членом альянсу. Від цього залежатиме безпека всього регіону.

США, Німеччина та Угорщина проти "дорожньої карти" вступу України в НАТО

Сполучені Штати разом із Німеччиною та Угорщиною виступають проти намірів інших держав – членів НАТО запропонувати Україні на саміті у Вільнюсі "дорожню карту" для членства в альянсі. Про це повідомили четверо посадовців, які брали участь у переговорах, передає Financial Times.

Зазначається, що минулого місяця генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг представив державам-членам документ із пропозиціями, в якому виклав "практичні й політичні" пропозиції для Києва. Серед них – пропозиція щодо нової декларації про відносини України з НАТО, яка б ґрунтувалася на заяві 2008 року про те, що країна "одного дня" стане членом блоку.

Видання повідомляє, що цього тижня між міністрами закордонних справ країн НАТО у Брюсселі точилися активні дебати про те, що саме слід запропонувати Україні в оновленій декларації. І навіть зросла кількість прихильників ідеї запропонувати Україні "політичний шлях" до членства на саміті у Вільнюсі, що "посилило б" відносини альянсу й Києва.

Однак, за даними співрозмовників Financial Times, США, а також Німеччина й Угорщина виступають проти цієї пропозиції.

"У нас попереду кілька тижнів важких переговорів, щоб закрити ці розбіжності й сформулювати політичний результат", – зазначають джерела.

Ймовірна участь НАТО у конфлікті

У лютому стало відомо, що Північноатлантичний альянс розробляє секретні інструкції на випадок участі країн блоку у конфлікті.

Читайте також:
Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів. Оновлено Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів. Оновлено
Starlink на війні: Як Пентагон бореться з використанням росіянами терміналів зв'язку Starlink на війні: Як Пентагон бореться з використанням росіянами терміналів зв'язку
Президентка Європарламенту прогнозує, що переговори про членство України в ЄС почнуться у червні Президентка Європарламенту прогнозує, що переговори про членство України в ЄС почнуться у червні
США готують новий пакет допомоги для України США готують новий пакет допомоги для України