USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Справа ТОВ "Краснолиманське": Арешт рахунків підприємства шкодить насамперед державі

Адвокати мають документи, щоб довести невинуватість обвинувачених
Суд
Джерело: відкриті джерела

ТОВ "Краснолиманське", яке з 2018 року займає четверту сходинку серед підприємств Донецької області по сплаті податків, звинувачують у нібито їх несплаті. Нині, поки триває слідство, рахунки підприємства заблоковані, тож бюджети всіх рівнів отримати податки від підприємства не можуть. Така ситуація є дивною і точно не на користь держави, яка живе в умовах воєнного стану. Про це в ефірі ТАК TV розповів адвокат Ігор Федоренко.

"Кримінально-процесуальний кодекс – це дуже чудова книжка, яка має стояти на стороні держави, захищати державу, державні інтереси, інтереси всіх суб'єктів держави, бізнесу, громадян, а не бути інструментом для того, щоб створювати проблеми. Вже декілька останніх років, особливо під час війни, для мене сумна ситуація в тому, що, застосовуючи ті інструменти, які там можуть бути, – арештовуючи людей, закриваючи бізнеси, арештовуючи рахунки, – ніхто не дивиться, які наслідки для держави. Яка користь від того, що заарештували рахунки у компанії і вона не платить податків, порівняно з тим, як несплата податків є шкодою для держави, яка не отримує кошти для зарплати, для пенсій, для тієї ж самої оборонної сфери", – зазначає адвокат.

Федоренко додає, що адвокати напрацювали достатньо документів, які підтверджують відсутність складу злочину, відсутність будь-якої загрози для суспільства від людей, яких посадили у вʼязницю. Також адвокати підготували доказ, який свідчить про те, що дії, які правоохоронні органи ініціювали проти компанії, не приносять ніякої користі, а лише шкодять державі.

"За що боролись, на те й напоролись. Компанію обвинувачують, що вона не сплачує податків, але арестувавши рахунки, правоохоронні органи заблокували сплату податків", – насамкінець зауважив адвокат.

Справа ТОВ "Краснолиманське"

ДБР звинуватило бенефіціарного власника ТОВ "Краснолиманське" Віталія Кропачова, довірену особу бізнесмена, директора ТОВ "Краснолиманське" та головного бухгалтера ТОВ "Краснолиманське" у нібито створенні так званої злочинної групи та у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень.

Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Адвокати переконані, що у справі ТОВ "Краснолиманське" першочерговою метою було затримати весь менеджмент групи компанії, аби заблокувати її діяльність.

5 червня відбувся розгляд апеляційної заяви адвокатів бізнесмена щодо зміни запобіжного заходу Кропачову. Київський апеляційний суд апеляцію не задовольнив. Адвокат бізнесмена Олександр Салазський в коментарі ТАК TV пояснив, що тепер Віталій Кропачов перебуватиме під вартою щонайменше до середини липня.

Напередодні – 4 червня – запобіжний захід залишили без змін бухгалтеру ТОВ "Краснолиманське" Світлані Серебрянській. Жінка залишається під вартою.

Так само залишається під вартою і представниця "Укрдонінвесту" Олена Даниленко. Київський апеляційний суд 6 червня не задовольнив апеляцію про зміну запобіжного заходу.

Разом з тим компанія бізнесмена Віталія Кропачова – ТОВ "Краснолиманське" – за два роки війни сплатила 1,3 млрд гривень податків до бюджетів всіх рівнів. Так, у 2022 році підприємство сплатило до бюджетів усіх рівнів 581,2 млн гривень податків та зборів, в той час як у 2023-му – 729,3 млн гривень.

 
Читайте також:
Фактично 2,5 тисяч працівників та їх сім'ї, котрі проживають на лінії вонгю, Фактично 2,5 тисяч працівників та їх сім'ї, котрі проживають на лінії вонгю, "поставлені на межу виживання і злиднів", - директор ТОВ "Краснолиманське" про блокування рахунків
Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ "Краснолиманське"
Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ "Краснолиманське"
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія