USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Щонайменше 600 "суддів" Криму та РФ слухають справи політичних переслідувань на окупованому півострові

Найбільше у Криму постраждали політв'язні, які потерпають у російських в'язницях
суд в Криму
Будівля суду
Джерело: ДБР

Щонайменше 600 "суддів" беруть участь у переслідуваннях за політичними мотивами у тимчасово окупованому росіянами Криму. Про це під час медіамарафону "10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості" повідомила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

"Так звані судові процеси в Криму настільки масштабні, що лише ми змогли задокументувати 84 тисячі так званих "судових засідань". Це дійсно масштабна система, і важливо документувати не лише тих, хто постраждав, а і тих, хто до неї причетний. Щонайменше 600 "суддів" Криму та РФ беруть участь у цих політичних судових процесах. Вони це прекрасно усвідомлюють, ігнорують заяви про катування, усі фальсифікації доказів", – сказала Скрипник.

Голова правління Кримської правозахисної групи уточнила, що спротив у Криму був під час його окупації та триває й нині.

"У відповідь на цей спротив Росія розбудувала масштабну систему переслідувань, яка й досі працює. Це – страшна репресивна машина, що підтверджує: кримчани чинили спротив. І Росії не вдалося нав'язати міф, що цього нібито не було", – додала вона.

За її словами, за період з 2014 року правозахисники задокументували, що як мінімум 1400 громадян стали жертвами репресивної машини в тимчасово окупованому Криму.

"Йдеться про політично- і релігійно мотивованих. У цілому цих жертв набагато більше, бо ще є діти, люди, в яких забрали власність, тощо. Значна частина із них – політвязні. Вони не отримують меддопомоги, стають жертвами тортур, після чого так само не отримують допомоги. Вони, скажімо відверто, поки що не мають реальних шансів вийти до того, як закінчиться їхній термін. Більше того, навіть коли термін закінчиться, вони не завжди повертаються. Зараз так відбувається з українським активістом Олегом Приходьком, який мав вийти з російської колонії, але знову був ув'язнений. Це не перший такий випадок. Здебільшого, якщо наші громадяни і повертаються із полону РФ, то тільки тому, що їх незаконний термін закінчився. Обміни, які відбуваються з початку повномасштабної війни, не включають жодного цивільного з Криму", – наголосила голова правління Кримської правозахисної групи.

Нагадаємо, у Криму за останні кілька років відкрили три СІЗО, де Росія утримує політичних в'язнів. У цих СІЗО утримують не тільки кримських політичних в'язнів, але й людей, викрадених з півдня України. 

1 листопада минулого року так званий "суд" терористичного угруповання "ДНР" засудив трьох українських військових. До довічного ув'язнення – начальника служби радіаційного, хімічного та біологічного захисту Олега Колмичевського. 30 років за ґратами отримали двоє бійців 56-ї ОМПБр – гранатометник Дмитро Добровольський та навідник Олександр Ромашин.

14 червня в російському Ростові-на-Дону відбулося перше засідання у справі про "причетність до терористичної організації" та "участі в акціях з повалення російської влади в Донецькій області". Судили 24 громадян України – всі вони діючі або колишні військовослужбовці полку "Азов" Національної гвардії України. 

Читайте також:
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави
Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень
Мін'юст арештував майно ексголови Верховного суду Мін'юст арештував майно ексголови Верховного суду