USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Україна має план деокупації Криму і робить все можливе, щоб вийти на міжнародно визнані кордони 1991 року, - Сирський

Головнокомандувач ЗСУ зазначив, що, однак, цей план є військовою таємницею
Сирський
Головнокомандувач ЗСУ Сирський
Джерело: The Guardian

В України є план повернення тимчасово окупованого росіянами Криму. Про це зауважив в інтерв’ю The Guardian головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський.

Під час розмови головнокомандувач сказав, що план деокупації півострова реальний. Однак є великою військовою таємницею.

"Ми зробимо все можливе, щоб досягти міжнародно визнаних кордонів 1991 року (коли Україна проголосувала за незалежність від СРСР, - ред.). Маємо перемогти, щоб звільнити наших громадян, які перебувають на окупованих територіях, які страждають", - наголосив Сирський.

Головнокомандувач ЗСУ зауважив, що перш за все наразі в пріоритеті України - знищити Керченський міст, що з'єднує окупований Крим з Росією. Однак Сирський не прокоментував, коли це може статися.

Також головнокомандувач розповів, що після серії успішних атак ЗСУ окупанти змушені були "повністю вийти" з кримського порту Севастополя. Адже після дронових та ракетних ударів українських воїнів там були знищені радарні та ракетні установки.

Новини за темою: Коли звільнимо Крим, спочатку почистимо його від бруду, який залишили російські варвари, – Рефат Чубаров

Окупація Криму та його звільнення

Зазначимо 20 лютого 2014 року вважається початком окупації кримського півострова Російською Федерацією. Саме цю дату пізніше зафіксували в українському законодавстві як "початок тимчасової окупації АР Крим та м. Севастополя". А 23 лютого 2014 року у Севастополі розпочався мітинг під російськими прапорами та гаслами.

Уже після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року країна-агресорка окупувала Крим. Україна й більшість інших країн не визнають "приєднання" півострова до Росії. А українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

Новини за темою: Жодна битва, де українці і кримські татари воювали разом, не була програна. Нас можна вбити, перемогти – ні, – Ахтем Сеітаблаєв

За час десятирічної окупації загарбниками півострова в українському та іноземному просторі постійно лунали тези та припущення, як можливо повернути Крим.

Наприклад, екссекретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов припускав, що звільнення Криму, швидше за все, відбуватиметься військовим шляхом, якщо окупанти не усвідомлять, що їм варто залишити українську територію. Посадовець говорив, що 2014 рік довів, що великі країни не зауважують на це. Мовляв, "тоді промовчали і не встали. Для нас Крим – частина нашої території. Тільки вигнавши Росію з Криму, розумітимемо, що наша країна матиме гарантії безпеки на певний час", коментував Данілов.

І додавав, що Україну можуть відмовляти від такого кроку. Адже держава неодноразово отримувала велику кількість повідомлень з приводу того, що не варто звільняти Крим.

Також президент України Володимир Зеленський акцентував, що війна не закінчиться, поки Крим не буде деокуповано. Глава держави заявляв, що немає таких сценаріїв, за яких би була можлива перемога України без повернення Криму.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС