USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Криму за останні роки окупанти відкрили три СІЗО, де утримують політичних в'язнів, серед них – чимало українців

Росія посилила політичні переслідування, зокрема і через війну в Україні
Колонія, в'язниця, тюрма РФ, Росії

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У Криму за останні кілька років відкрили три СІЗО, де Росія утримує політичних в'язнів. У цих СІЗО утримують не тільки кримських політичних в'язнів, але й людей, викрадених з півдня України. Про це під час брифінгу розповіла Ольга Скрипник – голова правління Кримської правозахисної групи.

Вона наголосила, що кількість в'язнів зростає. До таких людей не допускають адвокатів. Коли адвокати намагаються зустрітися з ув'язненими, окупанти повідомляють, що таких людей там не існує.

"Це по суті катівні. Людей з Криму перевозять у Чонгар. Останнім часом Росія сфабрикувала дев'ять справ на українців з окупованих територій. Переважно це люди, які займалися цивільною діяльністю. Загалом ми маємо інформацію по 53-х таких особах, але насправді їх набагато більше", – заявила Ольга Скрипник.

Вона повідомила, що наразі близько 200 громадян України перебувають у російських колоніях у рамках політично мотивованого кримінального переслідування у Криму.

"Також наших громадян утримують у дальніх регіонах Росії, де жахливі умови. Це стає причиною смертей, бо РФ не надає в'язням жодної медичної допомоги", – сказала голова правління Кримської правозахисної групи.

Вона додала, що на сьогодні ніхто з кримських політичних в'язнів не був звільнений в рамках обміну.

Новини за темою: Після тривалої перерви Україна провела найбільший обмін військовополонених – додому повернулося 230 захисників

В тюрмах РФ відключають опалення, щоб змусити в'язнів іти на фронт

Російська влада відключає опалення у в'язницях, щоб змусити ув'язнених йти воювати в Україну. Про це повідомила засновниця проєкту "Русь Сидяча" Ольга Романова в інтерв'ю Bild.

За її словами, у багатьох колоніях відключають опалення, щоб ув'язнені охочіше йшли воювати, при цьому у багатьох регіонах Росії температура впала до -35°C. Таким чином, Путін вирішив використати холод, щоб поповнити ослаблені війська в Україні.

"З цієї причини вони просто відключили їм опалення при мінусовій температурі. Тим самим умови у в'язницях повинні стати нестерпними, щоб чоловіки, які там перебувають, їхали в Україну", – зазначила вона.

Романова також додала, що в Росії є три групи населення, яким більшість не відчуває співчуття, коли вони помирають на фронті. Це ув'язнені, національні меншини, що живуть у бідних регіонах далеко від Москви, та нові громадяни.

"Поки ці три групи воюють та помирають в Україні, Путін може створювати ілюзію нормальності для решти", – уточнила засновниця проєкту "Русь Сидяча".

За словами Романової, у російських в'язницях все частіше вербують і жінок-в'язнів. Нині в Україні воюють близько 1000 росіянок.

Нагадаємо, 1 листопада минулого року так званий "суд" терористичного угруповання "ДНР" засудив трьох українських військових. До довічного ув'язнення – начальника служби радіаційного, хімічного та біологічного захисту Олега Колмичевського. 30 років за ґратами отримали двоє бійців 56-ї ОМПБр – гранатометник Дмитро Добровольський та навідник Олександр Ромашин.

14 червня в російському Ростові-на-Дону відбулося перше засідання у справі про "причетність до терористичної організації" та "участі в акціях з повалення російської влади в Донецькій області". Судили 24 громадян України – всі вони діючі або колишні військовослужбовці полку "Азов" Національної гвардії України. 

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
В якомусь сенсі Вовчанськ перетворюється на Бахмут чи Мар'їнку, – глава поліції Харківщини В якомусь сенсі Вовчанськ перетворюється на Бахмут чи Мар'їнку, – глава поліції Харківщини