USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40
Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

Саме українські боєприпаси тримали фронт, поки не було достатньої допомоги від США, – Умєров

Нині Міноборони має спроможність закуповувати дрони та залучати гроші міжнародних партнерів в українське виробництво "пташок"
Рустем Умєров

Міністр оборони України Рустем Умєров

Джерело: відкриті джерела

На той час, коли не було достатньо американської військової допомоги, саме українські боєприпаси тримали фронт. Про це під час інтерв’ю LB.ua сказав міністр оборони України Рустем Умєров.

Глава Міноборони наголосив, що на початку повномасштабної війни проблема була насамперед у постачанні зброї. Адже люди були, а воювати не мали чим. 

"Коли не було американської допомоги в достатньому обсязі, саме українські боєприпаси тримали фронт. Ніхто б не витримав це. Але ми витримали – це командна робота. Дуже складна", – прокоментував очільник оборонного відомства.

Разом з тим Умєров зауважив, що за пів року неможливо було б налагодити та запустити власний випуск певної зброї.

Однак вже за рік Міністерство оборони змогло збільшити боєприпаси, артилерію тощо. Для цього міністр їздив та дивився, яка й де потреба є та в якій бригаді.

"Для цієї бригади, наприклад, потреба висока, ось це закупили, стільки-то прийшло. Виробництво каже: вироблю через шість місяців, почали імпортувати. Тут зменшую, там збільшую. Це було дуже складно. Але результат побачили безпосередньо на фронті", – зазначив Умєров.

Водночас додав, що нині відомство має спроможність закуповувати дрони, керувати програмою масового виробництва БпЛА та залучати гроші міжнародних партнерів в українське виробництво "пташок".

Згадав Умєров і про створену "Коаліцію дронів" разом з Латвією і Великою Британією. Та про те, що у вересні українські виробники вже подаються на тендери партнерів із закупівлі дронів. Наразі декілька країн офіційно заявили, що будуть інвестувати в виробництво українських дронів.

Новини за темою: Україна має план на 2024 рік, який дасть результат на фронті, – Умєров

Допомога від США

Варто нагадати, що 30 вересня завершується термін для використання 6,2 мільярда доларів, які Сполучені Штати виділили для допомоги Україні в межах президентських повноважень. Тобто закінчується фіскальний рік.

З цього приводу глава Міноборони уточнив, що ці шість мільярдів – це не гроші безпосередньо, а дозвіл.

Адже щороку за програмою PDA президент США не питаючи згоди Конгресу, може надати будь-якій країні військової допомоги на 100 мільйонів доларів із запасів Пентагону.

"Оскільки Україна потребує значно більших сум, Конгрес дозволив збільшити до 7,8 мільярда доларів. Якщо зброя є на складах – на цю суму можуть віддати Україні", – пояснив міністр.

Втім, констатував: на третій рік активної війни на складах вже майже нічого немає з першого пріоритету військових потреб України.

Однак Київ активно працює з Пентагоном, Білим домом та Конгресом, щоб отримати озброєння на всю суму, з того що є. Тому, запевнив Умєров, "ці шість мільярдів не згорять".

До речі, 25 вересня Сполучені Штати Америки можуть оголосити про новий пакет військової допомоги Україні. Туди увійдуть ракети класу "повітря-земля" до винищувачів F-16.

Читайте також:
Трамп перед зустріччю з Зеленським зробив заяву про мир в Україні Трамп перед зустріччю з Зеленським зробив заяву про мир в Україні
Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру
Захист України від кібератак з боку Росії посилять Канада і Франція Захист України від кібератак з боку Росії посилять Канада і Франція
Байден очолить засідання Байден очолить засідання "Рамштайну" на рівні лідерів держав