USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Уперше в тендерах "Коаліції дронів" братимуть участь українські компанії

У разі успішних результатів тестувань планується масштабне замовлення FPV-дронів від компаній-переможців
ЗСУ дрони
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Українські виробники безпілотних технологій вперше зможуть взяти участь у тендерах, які організовує "Коаліція дронів" в межах Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"). Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони України.

Зазначається, що тендери передбачають два лоти: на виробництво вдосконалених FPV-дронів та дронів-перехоплювачів. А пропозиції щодо FPV-дронів приймають до 14 жовтня, для дронів-перехоплювачів – до 11 листопада.

"Усі подані заявки розглянуть члени "Коаліції дронів", після чого оберуть переможців. Компанії, що переможуть у тендерах, отримають замовлення на виробництво безпілотників для подальшого тестування та оцінки", – розповіла заступниця міністра оборони України з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

Посадовиця додала, що в разі успішних результатів тестувань планується масштабне замовлення FPV-дронів від компаній-переможців.

Тому важливо, говорить Черногоренко, "не лише масштабувати виробництво на Заході, але й підтримати українські компанії, які здатні виробляти таку техніку". 

Новини за темою: Міністри оборони України й Латвії обговорили зміцнення "Коаліції дронів"

"Коаліція дронів"

Нагадаємо, "Коаліцію дронів" створили в лютому 2024 року під час 19-ї зустрічі у форматі "Рамштайн". Ініціатива запропонована Латвією та координується разом з Великою Британією.

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявляв, що Рига досягла прогресу в створенні коаліції з майже 20 держав для озброєння українських військових "тисячами" нових безпілотників. Ця заява була першим свідченням масштабу ініціативи щодо безпілотників після того як план представили на зустрічі з міністром оборони України Рустемом Умєровим у грудні минулого року.

Водночас глава латвійського оборонного відомства тоді відмовився надати подальші подробиці проєкту з безпілотників, мовляв, "зараз перебувають на етапі, коли наближаються до 20 партнерів".

Дрони були на першому місці у списку військової техніки, яку шукало українське військове керівництво. Україна також будує флот військово-морських безпілотників, які розгортає для наведення на російські судна в Чорному морі.

Уже у квітні уряд Латвії ухвалив рішення про відправку першої партії безпілотників у межах "Коаліції дронів", яку ініціювала країна.

А на початку 2025 року в Латвії має відбутися міжнародний саміт задля популяризації діяльності "Коаліції дронів".

Читайте також:
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння