USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росіяни висунули нову вимогу до українців на ЗАЕС: ГУР МОУ розповіло деталі

Окупанти вибірково позбавляють людей доступу до робочих місць, анулюючи перепустки
ЗАЕС
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Росіяни висунули нову вимогу до українців на Запорізькій атомній електростанції. Окупанти тиснуть, щоб співробітники окупованої електростанції отримали російські паспорти та підписали контракти з "Росатомом", розповіли деталі в ГУР МОУ.

Як каже українська розвідка, за новими вимогами, декілька сотень українських працівників мають бути примусово паспортизовані та підписати контракти до 31 грудня.

"Росіяни вибірково позбавляють людей доступу до робочих місць, анулюючи перепустки, а також створили телеграм-бот для анонімних доносів серед працівників ЗАЕС. Тим часом серед російських енергетиків зростає невдоволення через невиконані обіцянки щодо термінів відряджень на окуповану АЕС", – йдеться у повідомленні.

До того ж розвідники зазначають, що замість двох місяців співробітники атомної електростанції мають працювати по пів року й довше, оскільки РФ "важко знайти охочих кваліфікованих фахівців їм на заміну".

Чи підписав хтось контракт з "Росатомом"?

На Запорізькій атомній електростанції є працівники, які станом на 24 січня 2023 року підписали контракти з окупаційним "Росатомом". Про це в інтерв'ю UWN розповів голова Держінспекції з ядерного регулювання (2017–2021 рр.) Григорій Плачков.

Раніше мер Енергодара Дмитро Орлов заявляв про те, що з Запорізької АЕС звільнялися співробітники, які не хочуть підписувати контракти з "Росатомом". Через що окупанти вимушені шукати нових співробітників буквально "за оголошеннями в інтернеті". 

"Але вони (окупанти, – ред.) не тільки з вулиці набирають персонал. Є інформація, що загарбники й шукають на своїх російських та білоруських атомних електростанціях співробітників, тому що проєкти подібні. Багато наших фахівців їздили туди працювати", – сказав Григорій Плачков

Яка ситуація нині на ЗАЕС?

Тимчасово окупована росіянами Запорізька АЕС 26 листопада цілий день перебувала на межі чергового блекауту. Про це писав Енергоатом.

"26 листопада 2023 року о 10:30 внаслідок короткого замикання приблизно на 100 км північніше захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції відключилася остання (четверта, – ред.) лінія її зв’язку з енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – "Дніпровська". Три інших лінії були пошкоджені ще раніше під час ворожих обстрілів", – йшлося в повідомленні.

Раніше ми писали, що російські окупанти посилюють свою присутність та контроль над Запорізькою атомною електростанцією, що може призвести до нових збоїв у роботі обладнання та технічного обслуговування станції.

Читайте також:
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові
Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян – дамо відповідь, – речник ОТУВ Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян – дамо відповідь, – речник ОТУВ "Сіверськ"