USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Допомога західних партнерів дозволить ЗСУ проводити вдалі контрнаступальні операції

ЗСУ від початку великої війни успішно проводять оборонні операції, попри матеріальну нерівність між російськими та українськими військами
ЗСУ
ЗСУ. Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

Українське військове командування нині зосереджене на розв'язанні проблем з постачанням озброєнь. Адже допомога західних партнерів дозволить Збройним силам України проводити успішні контрнаступальні операції проти російських військ, зазначають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти з посиланням на заяви головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського стверджують, що від початку великої війни російські військові значно збільшили свої людські та матеріальні ресурси для ведення війни проти України.

Однак ці слова головнокомандувача не означають, що присутність окупантів в Україні збільшилася. А швидше за все свідчать про кадровий і матеріальний дефіцит, з яким українські війська стикаються вже понад два роки.

"Українське військове командування зосереджене на розв'язанні проблем з постачанням озброєнь, щоб захиститися від затяжних наступальних операцій Росії. Також ЗСУ успішно проводять оборонні операції, попри матеріальну нерівність між російськими та українськими військами", - цитують аналітики Сирського.

Разом з тим в Інституті вважають, що вже в середньостроковій і довгостроковій перспективі, РФ буде не здатна нарощувати кількість живої сили й техніки для війни проти України. І що Росія вже відчуває брак запасів зброї часів СРСР.

Але чи зможе російська оборонна промисловість виробляти достатню кількість техніки, щоб витримати високий рівень втрат техніки навіть за подальшої економічної мобілізації, незрозуміло, йдеться у звіті. Аналітики прогнозують, що навіть подальша економічна мобілізація не матиме попиту серед росіян, а зміна політики може знизити внутрішню підтримку війни.

Експерти додають, що, судячи зі слів Сирського, з 24 лютого 2022 року Сили оборони досить успішно захищали та звільняли територію від загарбників, які мають суттєву живу силу та матеріальну перевагу над ЗСУ.

"Українські сили можуть взяти ініціативу на полі бою та, зрештою, створити умови для проведення як обмежених, так і широкомасштабних контрнаступальних операцій за умови своєчасної і належної допомоги з боку Заходу в галузі безпеки", - констатують аналітики Інституту.

Новини за темою: В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський

Обстановка на фронті

Тим часом Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив дані ранкового зведення щодо ситуації на полі бою. Так, протягом минулої доби зафіксували 149 бойових зіткнень.

Зокрема, за вчора, 24 липня, ворог завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах чотири ракетних удари із застосуванням шести ракет, 58 авіаційних ударів (задіяв, зокрема, 79 КАБів), здійснив 4811 обстрілів, 144 з них - із використанням реактивних систем залпового вогню.

За минулу добу авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 13 авіаударів по скупченнях живої сили противника, уразили пункт управління, артилерійську систему, два засоби ППО та одну РЛС противника.

Напередодні також повідомлялося, що окупанти просунулися в Донецькій області на кількох напрямках - поблизу Сіверська, Авдіївки та недалеко від Донецька. Проте ЗСУ мають перевагу щодо окупантів в удосконаленні та адаптації дронів.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС