USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Заяви Білорусі про "напругу" на кордоні з Україною можуть бути провокацією РФ, – ЦПД

Напередодні Мінськ заявив, що Київ стягує війська до кордону
Кордон з Білоруссю, навчання військових _3

Спільні штабні тренування на півночі Київської області неподалік кордону з Білоруссю, 2 лютого 2023 р. Фото Ратинський В'ячеслав/УНІАН

Джерело: Уніан

Міноборони Білорусі заявило про "напругу" на кордоні з Україною. Це інформаційна операція, за якою може стояти Росія, повідомив керівник Центру протидій дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України Андрій Коваленко.

Зазначимо, що в суботу вранці Міноборони Білорусі заявило, що на кордоні з Україною нібито спостерігається посилення "напруги". Україна нібито стягує війська до кордону, минає території та будує там інженерні загородження.

У Мінську кажуть, що ситуація "непроста", проте "провокацій" поки не зафіксували. За словами начальника Генштабу ЗС Білорусі, обстановка на кордоні з Україною "змінюється щодня, причому не на краще". А перший заступник міністра оборони країни Павло Муравейко каже, що "з українського боку там начебто фіксують "нічим не обґрунтовану і поки незрозумілу" активність".

Новини за темою: В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ

Крім того, білоруська сторона заявляє, що український спецназ 1-ї президентської бригади прибув у місто Овруч. Там також нібито розміщені американські бойові машини піхоти, реактивні системи залпового вогню, важка далекобійна артилерія та інша військова техніка.

У ЦПД кажуть, що це російський вкид

За словами Коваленка, такі заяви говорять про те, що інформаційна операція Росії з нагнітання на кордоні з білорусами розкручується. Для цього там уже задіяли воєнкори, які розповідають, що Україна готує напад на Білорусь.

Водночас уже близько тижня Росія вигадує різного роду вкидання, які відпрацьовують білоруські прикордонники.

"Найбільша ж загроза надходить із Білорусі – там є російські ДРГ. Завдання росіян просте – за рахунок нагнітання відтягнути більше наших сил туди. Будь-яка інформація про нашу активність у прикордонній брехні", – написав Коваленко.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що Росія не зможе здійснити великий наступ на Київ, як це було 2022 року, оскільки їй не вистачить для цього сил.

При цьому нещодавно аналітики ISW повідомили, що окупанти посилюють темп своїх наступальних операцій у Донецькій області, водночас знижуючи швидкість атак у північній частині Харківської області. 

Там за посиланням на джерела зазначили, що Росія проведе літній наступ, який, ймовірно, зосередиться на сході України після проведення наступальних операцій на півночі, спрямованих на використання обмежених ресурсів України, а нещодавнє посилення в Донецькій області може свідчити про підготовку до такого літнього наступу, якщо припустити, що воно ще не розпочато.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені