USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росія посилює контроль над ЗАЕС: Аналітики ISW пояснили небезпеку

На станції виник ризик відмови дизель-генераторів, що загрожує ядерною аварією
ЗАЕС

ЗАЕС

Джерело: відкриті джерела

Російські окупанти посилюють свою присутність та контроль над Запорізькою атомною електростанцією, що може призвести до нових збоїв у роботі обладнання та технічного обслуговування станції. Американський Інститут вивчення війни (ISW) проаналізував ризики ядерної небезпеки.

Так, ISW, посилаючись на заяви "Енергоатому" та Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), зазначає, що присутність і винятковий контроль Росії над ЗАЕС посилюється, що свідчить про те, що інциденти зі збоями в роботі обладнання станції можуть загостритися в умовах триваючої російської окупації.

"ЗАЕС повністю втрачала доступ до зовнішніх джерел живлення сім разів за свою історію експлуатації – усі сім інцидентів сталися під час російської окупації", – йдеться у повідомленні.

Крім того, російські сили розгорнули військову техніку на та всередині об’єктів ЗАЕС влітку-восени 2022 року, щоб захистити ці активи від українських ударів, водночас створюючи умови для звинувачення українських сил у будь-яких інцидентах на Запорізькій атомній електростанції.

Новини за темою: Спецпризначенці ГУР тричі намагалися створити плацдарм для визволення Енергодара та ЗАЕС, – Буданов

Що кажуть в "Енергоатомі"

Енергетики зазначають, що російські загарбники продовжують порушувати технічні вимоги щодо експлуатації обладнання ЗАЕС. У держпідприємстві уточнили, що це стосується насамперед енергоблоків №№ 2, 4 та 6 станції.

Так, фейкове "керівництво" підконтрольної інтервентам Запорізької АЕС наказало використати мастило російського виробництва для резервної дизельної електростанції (РДЕС). Однак при нагріванні саме це мастило починає інтенсивно пінитися.

"Це призводить до зниження тиску в системі та автоматичного відключення дизель-генераторів", – попереджають в "Енергоатомі".

Чому це небезпечно та які наслідки може мати

Українські енергетики звертають увагу, що подібні дії некомпетентного нелегітимного "керівництва" ЗАЕС від "Росатому" ведуть до неминучої деградації обладнання та систем, важливих для безпеки станції.

"Зрештою це може спровокувати відмову найважливішого обладнання систем безпеки – дизель-генераторів – із подальшим переходом в ядерну та радіаційну аварію", – заявили в ЦК НАЕК.

За словами керівника "Енергоатому" Петра Котіна, після звільнення Запорізької атомної електростанції буде притягнуто до відповідальності всіх, хто зараз свідомо виконує злочинні накази окупантів, порушуючи ліцензії українського регулятора. Енергетики додали, що ситуацію на станції погіршують інші порушення правил експлуатації. Зокрема, йдеться про нещодавні спроби перевести енергоблоки Запорізької АЕС із безпечного "холодного" стану в "гарячий", що збільшує ймовірність настання радіаційної аварії.

Новини за темою: ЗАЕС негайно має бути повернута під повний контроль України, – резолюція МАГАТЕ

Що цьому передувало

16 листопада в "Енергоатомі" повідомили, що на захопленій російськими окупантами Запорізькій атомній електростанції внаслідок дій інтервентів на 5-му енергоблоці триває витік реагентів із першого контуру в другий. Причиною став інцидент при переведенні російським персоналом цього енергоблоку ЗАЕС у "гарячий" стан, що є порушенням правил експлуатації.

"Попри наявні порушення окупаційне керівництво не поспішає переводити блок у стан "холодного зупину", використовуючи пару, яку генерує 5-й енергоблок, для опалення та забезпечення власних потреб станції", – зауважується у публікації.

У держпідприємстві зазначають, що через дії начальника зміни хімічного цеху російського персоналу "Росатому", який втратив контроль за насиченням фільтрів спецводоочистки, вода 1-го контуру з розчином борної кислоти потрапляє в деаератор машинної зали, а звідти знову на всі парогенератори.

"Дії рашистів є абсолютно некомпетентними. Їхні намагання вивести з ремонту енергоблок №3 та розігріти його до "гарячого" стану, щоб натомість енергоблок №5 вивести в "холодний зупин", є черговою спробою продовжити ядерний шантаж і пошкодити обладнання ще одного енергоблока АЕС", – наголошує президент ДП "НАЕК" "Енергоатом" Петро Котін.

Він переконаний, дії росіян на цій захопленій українській АЕС можуть призвести до втрати цілісності трубок парогенераторів.

"Своїми діями загарбники вкотре ставлять під загрозу безпеку експлуатації станції та спричиняють постійну деградацію обладнання і почастішання небезпечних випадків його відмов", – розповів керівник "Енергоатому".

Він також наголосив, що це у будь-який момент може призвести до аварійної ситуації.

А 14 листопада на станції стався частковий блекаут – було знеструмлено енергоблок №6 ЗАЕС, потім запустилися дизель-генератори та системи безпеки. У такому режимі блок перебував 90 хвилин.

Нагадаємо, на початку жовтня російські загарбники на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції вивели енергоблок №4 зі стану "холодний зупин" у стан "гарячий зупин". Натомість енергоблок №6 виводять з "гарячого" стану в "холодний". Такі дії окупантів збільшують ймовірність радіаційної аварії.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму