USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

На Запорізькій АЕС є працівники, які підписали контракти з "Росатомом", – Плачков

Також окупанти заохочують до роботи на станції "спеціалістів" із РФ та Білорусі
Григорій Плачков
Джерело: UWN YouTube

На Запорізькій атомній електростанції є працівники, які підписали контракти з окупаційним "Росатомом". Про це в інтерв'ю UWN розповів голова Держінспекції з ядерного регулювання (2017–2021 рр.) Григорій Плачков.

Раніше мер Енергодара Дмитро Орлов, заявляв про те, що з Запорізької АЕС звільнялися співробітники, які не хочуть підписувати контракти з "Росатомом". Через що окупанти вимушені шукати нових співробітників буквально "за оголошеннями в інтернеті". 

"Але вони (окупанти, – ред.) не тільки з вулиці набирають персонал. Є інформація, що вони й шукають на своїх російських та білоруських атомних електростанціях співробітників, тому що проєкти подібні. Багато наших фахівців їздили туди працювати", – сказав Григорій Плачков. 



Але, за його словами, на Запорізькій АЕС є випадки й колабораціонізму. 

"Є й люди, які підписали контракти з "Росатомом". Але це дуже ризиковано, тому що всі п'ять із шести енергоблоків модернізовані. Україна, відповідно до законодавства, продовжила строк служби експлуатації на 10 років п'яти енергоблокам. Там змінені проєкти та технічні рішення. Ці люди мають бути професіоналами, вони повинні працювати в спокійних умовах, бо від них залежить ядерна та радіаційна безпека на цих об'єктах", – підсумував Плачков. 

Яка зараз ситуація на Запорізькій АЕС

Попри оголошену окупантами "анексію" Запорізької АЕС, зараз на станції продовжують працювати українські фахівці. За ситуацією на ЗАЕС також спостерігають представники МАГАТЕ, які регулярно звітують про обстріли станції та напружену ситуацію.

МАГАТЕ вже кілька разів закликало Росію вивести свої сили з найбільшої в Європі атомної станції. 

В той же час, за попередньою оцінкою, російські війська за час окупації електростанції завдали їй збитків на приблизно 40 мільярдів гривень.

Читайте також:
ЗАЕС знову опинилася на межі блекауту ЗАЕС знову опинилася на межі блекауту
ЗАЕС вчора цілий день перебувала на межі чергового блекауту, – Енергоатом ЗАЕС вчора цілий день перебувала на межі чергового блекауту, – Енергоатом
На ЗАЕС блок №4 перевели в стан На ЗАЕС блок №4 перевели в стан "гарячого зупину": Які наслідки маємо вже сьогодні та чим це загрожує в майбутньому?
У Києві встановили додаткові датчики для вимірювання рівня радіації У Києві встановили додаткові датчики для вимірювання рівня радіації