USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Російські загарбники просунулися поблизу Сіверська, Авдіївки та Донецька

Однак ЗСУ мають перевагу щодо окупантів в удосконаленні та адаптації дронів
ЗСУ
ЗСУ. Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

Окупанти просунулися в Донецькій області на кількох напрямках - поблизу Сіверська, Авдіївки та недалеко від Донецька. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Зокрема у звіті йдеться, що вороги нещодавно просунулися на Сіверському напрямку. Геолокаційні кадри, опубліковані 22 липня, свідчать, що російські війська просунулися на північний схід від Роздолівки. А також атакували поблизу Верхньокам'янського, біля Спірного та Виїмки і Переїзного 22 і 23 липня.

"Російські та українські сили використовують більше БпЛА, але менше артилерії в цьому районі. Однак наразі ЗСУ мають перевагу в удосконаленні та адаптації дронів. Водночас окупанти застосовують великі системи радіоелектронної боротьби (РЕБ) приблизно за 10 км від лінії фронту та активують їх при своїх нападах, щоб завадити українським безпілотникам", - цитує Інститут командира батальйону ЗСУ, який діє на Сіверському напрямку.

Не полишають росіяни і Часів Яр. 23 липня продовжували наступати в районі міста, але без підтвердженого просування. Також російські "воєнкори" стверджували, що війська РФ начебто незначно просунулися на північ від Калинівки та поблизу Григорівки. Однак аналітики не знайшли цьому підтвердження.

Тривали наступальні дії ворогів і на Торецькому напрямку, проте без підтвердженого просування. Хоча бої були під Торецьком, біля Північного та Залізного, Нью-Йорка і Пантелеймонівки 22 і 23 липня. Тим часом російські блогери навперебій стверджували, що війська РФ просунулися в Залізному та в центрі Нью-Йорка. Однак американські аналітики не знайшли візуальних доказів цих тверджень.

За даними експертів Інституту, окупанти нещодавно просунулися й на захід від Авдіївки. Геолокаційні кадри, опубліковані 23 липня, показують, що загарбники просунулися до вулиці Молодіжної на південному заході Новоселівки Першої.

"За останній тиждень російські війська просунулися до шести кілометрів у напрямку Мирноград-Покровськ. Українські сили перебувають у "критично складній" ситуації на Покровському (Авдіївському) напрямку. А окупанти ведуть невеликі фронтові удари піхоти на Авдіївському напрямку", - наводять аналітики слова українського військового оглядача Юрія Бутусова.

Крім того, у звіті зазначено й про те, що вороги нещодавно просунулися на захід від міста Донецька і до вулиці Слов'янської в Красногорівці. Українське джерело 22 липня опублікувало кадри, на яких видно, як ЗСУ відбивають атаку загарбників у невстановленому місці на Донецькому напрямку в невстановлену дату, додають аналітики.

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

Тим часом у ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ повідомили, що за минулу добу на Сіверському напрямку Сили оборони відбили дев’ять атак окупантів поблизу Спірного, Верхньокам’янського, Переїзного та Виїмки.

А на Краматорському - українські воїни зупинили 14 спроб противника прорвати нашу оборону в районах Васюківки, Оріхово-Василівки, Новомаркового, Часового Яру, Іванівського, Ступочок, Білої гори та Андріївки.

На Торецькому напрямку ворог здійснив 18 атак. Зусилля зосереджував неподалік населених пунктів Північне та Залізне - провів тут майже 80 % від усіх боєзіткнень. Окрім того, штурмував у районах Нью-Йорка та Торецька та активно бомбардував Торецьк.

На Покровському - захисники відбили 41 атаку в районах населених пунктів Пантелеймонівка, Новоолександрівка, Воздвиженка, Прогрес, Новоселівка Перша, Уманське та Яснобродівка, де росіяни прагнули витіснити українські підрозділи із займаних позицій.

Раніше повідомлялося, що окупанти захопили село Прогрес на Донеччині. Бої за цей населений пункт точилися з квітня. ЗСУ стійко тримали оборону, проте 20 липня через відсутність достатньої кількості піхоти воїнам довелося відійти.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС