USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росія планує у 2024 році виготовити понад 2,7 млн боєприпасів, – розвідка

Санкції сильно б'ють по російському військово-промисловому комплексу
боєприпаси
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

РФ цьогоріч хоче виготовити 2,7 млн боєприпасів калібру 122 мм і 152 мм. Минулого року ця цифра становила 2 млн. Про це заявив заступник начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Вадим Скібіцький, передає "Інтерфакс-Україна".

Проте Скібіцький наголосив, що це лише плани РФ, оскільки озвучені обсяги потребують модернізації виробництва, і важливу роль у протистоянні цьому відіграють санкції.

"Наша оцінка така: росіяни виготовили минулого року – просто виконали державне оборонне замовлення – це близько 2 млн боєприпасів калібру 122 мм, 152 мм", – сказав він.

У зв’язку з цим Україна просить партнерів посилити обмеження.

"Тому ми просимо партнерів, що санкції мають бути спрямовані на верстати, на матеріали, з яких виробляють електронні чипи, мікросхеми тощо. Тож це дуже широкий спектр, у цьому напрямі нині працює і Головне управління розвідки, і вся наша розвідувальна спільнота. Це стосується всього, що пов'язано з виробництвом озброєння. І я вже не кажу про кількість підприємств, які Росія залучила у виробництво. Десятки підприємств, компаній пов'язані з виробництвом того чи іншого боєприпасу чи виду озброєння й техніки", – додав представник ГУР.

Раніше

Reuters із посиланням на західних офіційних осіб писав, що Росія виробляє недостатню кількість боєприпасів, щоб задовольнити свої потреби у війні проти України. А санкції сильно б'ють по російському військово-промисловому комплексу. Тому це викликає серйозні затримки та збільшує витрати.

Ситуація зі снарядами в Україні

Нагадаємо, Європейський Союз не зможе надати обіцяний мільйон снарядів Україні до терміну, що був обумовлений раніше, – 1 березня 2024 року. До цього часу у країн ЄС набереться лише 600 тисяч боєприпасів.

Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і були змушені згорнути деякі операції через брак допомоги західних союзників. 

Через затримки у постачанні Україні західної зброї, яка необхідна для протистояння російській агресії, у Міноборони вирішили піти не лише шляхом нарощування власного виробництва боєприпасів як у 155-мм калібрі, так й радянської номенклатури. Також там вбачають можливість компенсування нестачі артилерійського вогню завдяки FPV дронам.

Раніше міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Росія значно перевершує Україну в щоденних артилерійських атаках, вони випускають у 5–10 разів більше снарядів. 

Водночас Нідерланди ухвалили рішення виділити 122 млн євро Україні на боєприпаси, озброєння та кібербезпеку. Зокрема, Амстердам виділяє 87 млн євро на закупівлю артилерійських снарядів для України. Також Нідерланди перерахують 25 млн євро в Міжнародний фонд для України (IFU) для закупівлі озброєння. Крім того, уряд країни виділить ще 10 млн євро на поліпшення кіберзахисту України.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат