USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росія планує провести ще кілька масованих ударів по українській енергетиці цієї весни й накопичує ракети, – представник ГУР МОУ Скібіцький

За словами генерал-майора, у квітні РФ планує виробити близько 40 ракет Х-101
Наслідки ракетного удару по ДніпроГЕС 22 березня

Наслідки ракетного удару по ДніпроГЕС 22 березня 2024 року

Джерело: Telegram-канал Прем‘єр-міністра України Шмигаля

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони вважають, що Росія планує провести ще кілька масованих ударів по українській енергетиці цієї весни. Однак запаси ракет окупантів виснажуються, тому їм знову буде потрібна пауза для накопичення, розповів в інтерв'ю "РБК-Україна" представник ГУР МО генерал-майор Вадим Скібіцький.

За його словами, за оцінками української розвідки, нині РФ має близько 950 високоточних ракет оперативно-стратегічного та стратегічного рівня з дальністю у понад 350 кілометрів.

"Ми спостерігаємо тенденцію, що росіяни, як правило, намагаються тримати свої запаси на рівні не менше ніж 900 ракет. Коли ворогам вдається накопичити понад 900 ракет, тоді вони розпочинають серію ударів. І навпаки – коли запаси підходять до 900 одиниць – в масованих ударах робиться пауза. Зараз окупанти вже приближаються до цього ліміту", – прокоментував представник ГУР.

Скібіцький додав, що у квітні РФ планує виробити близько 40 ракет Х-101. Тому, прогнозують у розвідці, загарбники зможуть провести ще кілька масованих атак. 

"Дві-три – саме масованих, а далі будуть змушені знову взяти деяку паузу для накопичення ракет та "Шахедів". Проте окремі локальні обстріли можуть при цьому продовжуватися", – пояснив генерал-майор.

Які ракети здебільшого використовує ворог?

Журналісти в розмові нагадали, що з кінця вересня противник показово майже не запускав крилаті ракети морського базування "Калібри". За однією з версій, яку озвучують співрозмовники у військових колах, цей тип ракет легше вражати нашій системі ППО, ніж ті ж Х-101. 

"Агресор накопичує запас крилатих ракет 3М-14 "Калібр" і має у своєму розпорядженні не менше ніж 260 одиниць. Причому в їхніх планах виробити 30 таких ракет у квітні цього року", – зазначив Скібіцький.

Водночас з огляду на чималі запаси цих ракет на тлі скорочення Х-101, у розвідці припускають, що невдовзі росіяни відновлять їхнє використання.

Тепер окупанти почали застосовувати інший – досі невідомий нам тип балістичних ракет, які запускали з території окупованого Криму. Поки невідомо, чи мають на озброєнні "Циркон", який ще донедавна вважався лише перспективною ракетою, чи модернізували "Онікс-М".

"Що стосується швидкісних ракет, які летять з Південного напрямку, наразі складно визначити, чи це ракети "Циркон", чи модернізовані "Онікси". Якщо ж говорити про звичайні "Онікси", то, за нашими даними, їхні запаси у росіян становлять 440 одиниць. Зараз вони змогли поновити їхнє виробництво на рівні шести-восьми ракет на місяць", – додав Скібіцький.

Росія знову почала обстріли енергетики

Нещодавно РФ завзято взялася обстрілювати енергосистему України, атакуючи ТЕЦ, ТЕС, ГЕС та газосховища. Енергетики разом з екстреними службами й досі продовжують працювати над усуненням наслідків атак та відновленням електропостачання споживачам.

Подекуди в областях минулими вихідними застосовували графіки аварійних відключень у зв’язку з атакою російських військових на енергетику України.

Водночас блекаути в Україні напряму залежать від подальших атак РФ на українську енергетику, заявляла в ефірі телемарафону заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук.

Нині про блекаути в Україні не йдеться, проте подальша ситуація залежить від планів окупантів. За словами Гринчук, наразі Україна здатна збалансувати систему й забезпечити її стабільну роботу.

"Але ми не знаємо планів ворога, якими будуть подальші атаки та наслідки. На жаль, це залежить зараз не від нас, а від задумів росіян", - зауважила заступниця міністра енергетики.

Тим часом представники Сил оборони на умовах анонімності зазначили журналістам, що метою Росії є не тільки спроба вимкнути електроенергію, але й знищити об'єкти теплової генерації. Щоб тоді на наступний осінньо-зимовий сезон залишити частину українців без опалення.

І порівняно з минулою осінню та зимою, зараз РФ стала ретельніше планувати атаки. Тоді це були здебільшого удари крилатими ракетами "Калібр" та Х-101 / Х-555 з Ту-95, які вилітали посеред дня раз на 7 днів, потім раз на 10, а далі раз на 14 днів. А між ними по ночах окупанти гатили "Шахедами".

"Тепер росіяни зменшили інтервал між ударами і комбінують різні засоби ураження. Спочатку йдуть групи "Шахедів", далі – Х-101, ракети С-300 і значна частина балістичних та надзвукових ракет – "Іскандерів-М", Х-22 та "Кинджалів". Атаки проводять у нічний час, щоб ускладнити роботу нашим силам ППО й посіяти панічні настрої серед цивільних. Ще одна характерна риса: під час останніх ударів росіяни активно застосовували ракети Х-55 – наприклад, недавно по Києву вороги били винятково цим типом ракет", – підсумували у виданні, посилаючись на західних експертів.

Збитки української енергетики через останні російські атаки сягають щонайменше 100 млн євро

Голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький наприкінці березня повідомляв, що останні атаки РФ на енергетичні об’єкти України завдали збитків щонайменше на 100 млн євро. І пошкоджень могло бути ще більше.

За попередніми підрахунками, чек за збитки, який буде предʼявлено ворогу за останні атаки, сягає щонайменше 90–100 мільйонів, якщо говорити лише про високовольтне обладнання "Укренерго".

До того ж ракетними та дроновими ударами росіяни зруйнували всю критичну енергоінфраструктуру Харкова.

Наразі, за словами міського голови Харкова Ігоря Терехова, ситуація для енергетики залишається складною, а окупанти продовжують гатити по місту новою зброєю.

Тим часом аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що нові атаки російських окупантів на енергосистему України мають на меті підірвати оборонно-промисловий потенціал. І так, ймовірно, вороги намагаються використати дефіцит українських зенітно-ракетних комплексів у новій спробі зруйнувати українську енергосистему.

Читайте також:
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду