USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Понад третину російських ракет, випущених з початку року, було спрямовано на Київ

Найбільше по столиці було випущено ракет Х-101. А кількість "Цирконів", які атакували Київ, виявилася більшою, ніж вважалося
ракета
Ілюстративне фото
Джерело: Defense Express

Київ за перший квартал 2024 року був атакований понад 180 засобами ураження, включно з крилатими та балістичними ракетами, а також ударними БпЛА. Про це повідомляє Київська міська військова адміністрація.

Водночас військовий портал Defense Express зазначає, що з початку року росіяни спрямували на Київ 37% від загальної кількості ракет, які атакували Україну.

За даними КМВА, з 1 січня по 1 квітня 2024 року столиця була атакована такими засобами ураження:

  • крилатими ракетами Х-101 (113 штук);
  • крилатою ракетою "Калібр" (1 шт.);
  • керованими ракетами Х-69 (3 шт.);
  • ударними БпЛА "Шахед" (48 шт.);
  • ракетами Х-47М2 "Кинджал" (11 шт.);
  • ОТРК "Іскандер М" (6 шт.);
  • ракетами "Циркон" (5 шт.).
Новини за темою: Російська ракета Х-101 стала вдвічі небезпечнішою, окупанти причепили їй дві бойові частини

DE проаналізував, що від початку року РФ випустила по Україні загалом 307 крилатих ракет: 295 типу Х-555/101, 8 "Калібрів" і 4 Р-500 з "Іскандеру"-К". Тобто для атаки по Києву ворог спрямував 37,1% усіх своїх запущених у першому кварталі 2024 року крилатих ракет.

При цьому з 30 запущених рашистами в цей же період Х-47М2 "Кинджал" на Київ було спрямовано 36,6%. А ось балістичних ракет "Іскандер" – лише 9%, хоча в статистиці від глави Київської міської військової адміністрації не відображено інших балістичних ракет, якими ворог також гатив по столиці, – KN-23 з КНДР.

Крім того, до публікації статистики КМВА було відомо лише про два випадки застосування росіянами ракети "Циркон" по Києву.

Таким чином РФ била по столиці "Цирконом" частіше, ніж вважалося, але він цілком міг проходити у звітах Повітряних сил як інші балістичні ракети.

Або взагалі не потрапляти до статистки через те, що вони падали десь за межами Києва, наприклад, у лютому на околиці столиці вже з'являлися справді значні вирви.

Нагадаємо, раніше аналітики з'ясували, що вартість російської ракети "Циркон" набагато вища за "Кинджал". Росія може виготовляти від одного до декількох десятків цієї гіперзвукової зброї на рік. Тому ціна ракети "Циркон" робить її не просто "золотою", а "діамантовою".

Проте експерти зазначали, що ця ракета не виконує свою бойову задачу.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі