USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росіяни знищили всю критичну енергоінфраструктуру Харкова та обстрілюють місто новою зброєю, – Терехов

Ситуація для енергетики залишається складною, однак, за словами мера, "ніхто не опускає руки"
Харків
Наслідки обстрілів по місту
Джерело: відкриті джерела

Ракетними та дроновими ударами росіяни зруйнували всю критичну енергоінфраструктуру Харкова. Наразі без світла залишаються 150 тисяч жителів, а окупанти продовжують гатити по місту новою зброєю, розповів міський голова Харкова Ігор Терехов в інтерв'ю Liga.net.

За його словами, ситуація для енергетики залишається складною, однак "ніхто не опускає руки".

"У нас цілодобово працюють Пункти незламності. За два дні останнього блекауту після обстрілів туди прийшли 28 тисяч харків'ян. У школах безплатно годують людей: за рік видали 10 мільйонів порцій їжі. Ми переживали й складніші часи – переживемо і ці", – переконаний мер.

Нині в місті введені графіки відключення світла – погодинні та не освітлюють вулиці.

"На жаль, зараз не вистачає напруги, довелося достроково завершити опалювальний сезон, щоб зекономити. Обіцяти, що відновимо потужності в конкретний термін, я не можу", – говорить Терехов.

Обстріли міста

Він додав, що росіяни не наблизилися до обласного центру, а обстрілюють Харків новою зброєю.

Найчастіше – з російського Бєлгорода та області, застосовуючи зенітні керовані ракети С-300, які, як зазначив посадовець, долітають до Харкова за 40 секунд. Також окупанти частіше почали застосовувати "Шахеди".

У певних районах Харківської області, в яких ведуться активні бойові дії, триває евакуація.

"Евакуація йде з області, де тривають бойові дії. І ці люди їдуть до Харкова, наразі у місті – 1,3 млн мешканців. Поки ні ми, ні військові не бачимо приводів для евакуації з Харкова. Це частина російської ІПСО, щоб залякати і змусити нервувати містян", – пояснив мер.

Понад 150 тис. харків'ян залишаються без житла

Також Терехов порівняв, що у 2022 році змогли відбудувати 200 будинків. Натомість минулого  – 67.

"Це крапля у морі. Бізнесу дуже важко. Ми це розуміємо і вдячні за те, що вони продовжують працювати попри війну та обстріли. Але у нас також є певні домовленості з будівельними компаніями. Наприклад, практично закінчили будівництво підземної школи, яка розрахована на 450 учнів в одну зміну. Будемо будувати такі школи у всіх дев'яти районах міста", – сказав міський голова.

Терехов переконаний, що найгірший прогноз для нього – це постійні обстріли Харкова. Тому й потрібні сучасні системи протиповітряної оборони.

"Щодо сухопутної операції Росії на Харків – це інформаційна спецоперація ворога. Не варто підтримувати і розповсюджувати їхні меседжі", – резюмував мер.

Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова

Керовані боєприпаси УМПБ Д-30 СН, якими Росія вдарила по Харкову 27 березня, можуть долітати до будь-якого району міста. Збивати ці бомби можна, але це питання військових, заявив днями глава Харківської ОВА Олег Синєгубов у коментарі "Суспільному".

"Новий етап – це використання ось такого керованого боєприпасу. Він летить далі, ніж КАБ (керована авіабомба, – ред.). Ті удари два, які були нанесені по місту Харкову, ми зафіксували, що вони від пуску до моменту "прильоту" прийшли десь 72–74 км", – сказав очільник області.

За словами Синєгубова, 27 березня керовані боєприпаси були випущені по Харкову з Бєлгородської області. Снаряд менший за КАБ та С-300, але має велику руйнівну силу.

Читайте також:
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, - ГУР
Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії