USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна оговтується від масованої атаки на енергетику. Яка ситуація після обстрілу зараз

Енергетики працюють у посиленому режимі для найшвидшого відновлення електропостачання
Запоріжжя_2
Атака на Запоріжжя. 22 березня 2024 р.
Джерело: Нацполіція

Українці потроху оговтуються після масштабної атаки на країну, яку здійснив ворог цієї ночі, 22 березня. Метою росіян стали об'єкти української енергетики, зокрема ДніпроГЕС – найбільша гідроелектростанція країни, в яку поцілило вісім ракет.

Розповідаємо про наслідки атаки та загалом про ситуацію в регіонах станом на зараз.

Загиблі та поранені

За даними Національної поліції, загалом по Україні нині відомо про п’ятеро загиблих мирних людей та 31 пораненого.

Найбільше постраждало людей внаслідок ракетного удару в Запоріжжі.

Зокрема, 8-річна дівчинка й 35-річний чоловік – донька та батько – загинули від удару ворожої ракети. Удар припав на приватний сектор. Також ранкова атака забрала життя 62-річного чоловіка – водія тролейбуса, який рухався греблею ГЕС. Пасажирів у транспорті не було.

За оновленою інформацією, в місті станом на 17:00 поранені 25 людей.

А в Новгород-Сіверському районі на Чернігівщині дрон влучив у мікроавтобус із цивільними. Поки відомо про трьох постраждалих.

Також станом на 16:00 стало відомо, що росіяни атакували авіабомбами центр міста Семенівка. Унаслідок атаки руйнувань зазнав Будинок культури. Одного постраждалого чоловіка госпіталізували, інша постраждала від госпіталізації відмовилась. На місці працюють профільні служби, повідомили в пресслужбі МВС.

Енергосистема та її відновлення

Також в Міненерго додали, що енергетики разом з екстреними службами продовжують працювати над усуненням наслідків атак та відновленням електропостачання споживачам. Частково заживлено високовольтні лінії у низці областей.

ДніпроГЕС

Локалізували пожежі на уражених об’єктах генерації (ТЕС та ГЕС) у кількох областях. На ДніпроГЕС, попри значні пошкодження, енергетикам вдалося запустити в роботу частину обладнання. Однак електроенергію станція поки не виробляє. Триває огляд пошкоджень для з’ясування та оцінки масштабів збитків.

Однак, за словами директора Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайла Яцюка, Україна втратила ДніпроГЕС.

"Ми втратили цей об'єкт і це, мабуть, буде мати певні наслідки й для енергосистеми. Але вкотре хотів би заспокоїти, це не значить, що це буде гідродинамічна аварія, схожа на те, що ми мали після руйнування Каховської ГЕС. Тобто загрози прориву дамби поки немає", – сказав науковець.

Ситуація в регіонах

Зокрема, відновили роботу повітряної лінії електропередачі ПЛ-750 кВ "Дніпровська", яка живить Запорізьку АЕС.

Після проведення аварійних робіт заживлено споживачів у Вінницькій, Львівській областях. У Запорізькій області знято мережеві обмеження, однак є знеструмлення через бойові дії.

Залишаються мережеві обмеження для споживачів на Одещині (обмеження для понад 230 тисяч споживачів) та Дніпропетровщині (відключено 150 тисяч споживачів, обмеження застосовуються для понад 10 тисяч абонентів). 

На Полтавщині електропостачання відновили для побутових споживачів. Залишаються без світла 33 юридичні споживачі. У Полтаві повністю відновлено електропостачання, графік аварійних відключень скасований, зазначили в місцевій ОВА.

На Хмельниччині після масштабного знеструмлення (близько 200 тисяч залишалися без світла) без електроенергії – понад 2000 абонентів. Тривають відновлювальні роботи.

Найскладніша ситуація зі світлом у Харкові. Через значні пошкодження залишаються знеструмленими близько 600 тисяч споживачів. Триває робота над заживленням критичної інфраструктури міста.

Харківський вокзал забезпечено резервним живленням за допомогою потужних генераторів – тож всі системи вокзалу працюють, зазначили в пресслужбі УЗ.

Енергетики працюють у посиленому режимі для найшвидшого відновлення електропостачання.

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, уражено близько 20 підстанцій по всій країні, електростанції, зокрема ДніпроГЕС. Є проблеми в декількох регіонах.

"Ключове зараз – енергосистема цілісна й енергосистема працює стабільно. Завдяки додатковому захисту наших енергооб’єктів ми витримали удар, дефіциту потужностей немає і наразі не прогнозується", – повідомив очільник Кабміну.

Шмигаль наголосив, що потрібна доба, щоб заживити електроенергією усіх побутових споживачів. Світло повертатимуть у три етапи: перший – відновлення теплопостачання, водопостачання, зокрема для лікарень; другий – для населення; третій – для промисловості.

Газопостачання

Під удар під час сьогоднішньої атаки потрапили об'єкти "Нафтогазу". Пошкоджено газопроводи та знеструмлено деякі обʼєкти.

Обійшлося без постраждалих, заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

Київ допоможе постраждалим містам – Харкову і Запоріжжю

Київ допоможе містам, що найбільше постраждали від варварської атаки ворога минулої ночі, заявив мер столиці Віталій Кличко.

"Зокрема, Харкову та Запоріжжю. Говорив з їхніми очільниками, запропонував допомогу. Зараз вони формують головні потреби і столиця, що зможе, оперативно відправить. Визначаємо, що потрібно іншим постраждалим від атаки громадам, та те, чим можуть допомогти інші громади", – сказав міський голова.

Нагадаємо, 21 березня окупанти завдали масованого удару по Україні, випустивши 31 ракету, зокрема з балістичною траєкторією польоту. Більшість із повітряних цілей були спрямовані на Київ.

Читайте також:
Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, - припущення Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, - припущення
Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський