USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Збитки української енергетики через останні російські атаки сягають щонайменше 100 млн євро, – глава "Укренерго"

Сотні енергетиків нині працюють цілодобово над поверненням світла в домівки українців
Енергетика

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький повідомив, що останні атаки РФ на енергетичні об’єкти України завдали збитків щонайменше на 100 млн євро. І пошкоджень могло бути ще більше, заявив посадовець.

"За попередніми підрахунками, чек за збитки, який буде предʼявлено ворогу за останні атаки, сягає щонайменше 90–100 млн, якщо говорити лише про високовольтне обладнання "Укренерго", – сказав Кудрицький.

Чиновник додав, що в компанії готувалися до ймовірних атак на енергосистему – сформували склад необхідного обладнання та матеріалів, а персонал проходив потрібні тренування.

Також Кудрицький заявив, що тяжчих наслідків вдалося уникнути в тому числі завдяки інженерним укріпленням на енергетичних об’єктах, які облаштовують спільно з обласними військовими адміністраціями та Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури.

"За попередніми оцінками, без цього пошкоджень могло бути вдвічі більше, а наслідки ще серйознішими. У регіонах, що зазнали найбільших руйнувань, ліквідацією наслідків атак та відновленням займається 10 мобільних ремонтних бригад, фахівців експлуатаційного персоналу підстанцій і ліній, підрядні організації. Сотні висококваліфікованих енергетиків працюють цілодобово над поверненням світла в домівки українців", – підсумував глава "Укренерго". 

Яка ситуація зі світлом в Україні зараз?

Ранкова ракетна атака 24 березня суттєво не вплинула на роботу енергосистеми, додали в пресслужбі "Укренерго".

Але протягом ночі росіяни знову прицільно били БпЛА по енергетичних об’єктах Дніпропетровщини. Уламки пошкодили частину обладнання на одній з підстанцій та високовольтну лінію електропередачі. При цьому в Кривому Розі фіксували перебої з теплопостачанням та були порушення технологічного процесу на окремих промислових підприємствах. Нині в місті ввели графіки аварійних відключень електроенергії. Загалом в області фахівці відновили енергоживлення промисловості та теплопостачання побутових споживачів.

Також під час повітряної тривоги вимикалася повітряна лінія, що забезпечує роботу резервної схеми живлення Запорізької АЕС. Згодом надійність живлення ЗАЕС – лінію, що вимикалась, повернули в роботу.

У Харкові на цей час діють графіки погодинних відключень електроенергії. Триватимуть вони на період із 25 по 31 березня та викликані пошкодженням об’єктів енергетичної інфраструктури.

"Акцентую, що це вимушений тимчасовий крок. Він потрібен для того, щоб якомога більша кількість жителів області мала світло, а підприємства могли працювати", – зазначив очільник ХОВА Синєгубов.

В Одесі також застосували графіки аварійних відключень електроенергії. 

"Через збільшення електроспоживання у вечірні пікові години за розпорядженням НЕК "Укренерго" в Одесі застосовуються графіки стабілізаційних відключень. Просимо розумно споживати електроенергію, щоб зменшити навантаження на мережу", – йдеться у повідомленні компанії ДТЕК.

Удар по Україні 22 березня

Нагадаємо, у ніч на п'ятницю російська армія завдала масованого комбінованого удару по Україні. Метою ворога стали об'єкти енергетичної інфраструктури, зокрема, ДніпроГЕС – найбільша гідроелектростанція країни, в яку влучило вісім ракет.

Унаслідок атаки в кількох регіонах України спостерігалися проблеми з енергопостачанням. Найскладніша ситуація утворилася в Харкові, де повністю зникла електрика.

Тим часом аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що нові атаки російських окупантів на енергосистему України мають на меті підірвати оборонно-промисловий потенціал. І так, ймовірно, вороги намагаються використати дефіцит українських зенітно-ракетних комплексів у новій спробі зруйнувати українську енергосистему.

Читайте також:
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя