USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Дорожча за "Кинджал": Аналітики обрахували вартість російської ракети "Циркон"

Дослідники припустили, скільки таких ракет може виробляти РФ
Циркон
Уламок російської ракети "Циркон"
Джерело: відкриті джерела

Вартість російської ракети "Циркон" набагато вища за "Кинджал". Росія може виготовляти від одного до декількох десятків цієї гіперзвукової зброї на рік. Як зазначають аналітики Defence Express, ціна ракети "Циркон" робить її не просто "золотою", а "діамантовою".

"Для РФ створення гіперзвукового елемента – прямоточного гіперзвукового двигуна, який дозволяє "Циркону" рухатись на маршовій ділянці зі швидкістю у 5,5 Маха. До цього треба додати вирішення таких технічних завдань, як перегрів корпусу, орієнтування та навігації у вкрай екстремальних вимогах гіперзвукового польоту", – пише видання.

Як зазначають аналітики, "Циркон" не може виконати свою голову мету – прорив протиракетної оборони. А для його прийняття на озброєння міноборони РФ та корпорація "Тактическое ракетное вооружение" провернули найбільшу аферу та фальсифікацією.

Новини за темою: Росія вдруге запустила по Києву "Циркон": Цю гіперзвукову ракету вважають кращою за "Кинджал"

Гіперзвукова ракета "Циркон": скільки коштує

Якщо порівнювати "Циркон" та "Кинджал", то ракета з прямоточним гіперзвуковим двигуном буде коштувати у кілька разів більше, адже технологічна різниця між цими двома виробами, як між реактивним снарядом до "Граду" та крилатою ракетою Tomahawk.

"Для розуміння порядку цифр на розробку можливо звернутися до досвіду США з Hypersonic Attack Cruise Missile (HACM), ракети з аналогічним прямоточним гіперзвуковим двигуном. Наразі на створення лише готового виробу, без урахування паралельних базових наукових робіт, Пентагон виділив Raytheon 985 мільйонів доларів у 2022 році та ще 407,6 мільйона доларів у січні 2024 року", – пояснюють аналітики Defence Express.

Також до цієї вартості треба додати майбутні для Сполучених Штатів витрати на підготовку серійного виробництва. А якщо брати всі оцінювальні витрати за темою гіперзвукового озброєння, то Пентагон лише на один 2023 рік заклав на ці дослідження та роботи 4,7 мільярда доларів.

Як зазначає видання, один із методів оцінки вартості одиниці озброєння з урахуванням витрат на її розробку відносно "Циркону" продемонструє просто захмарні цифри. Ціну за одиницю без цього параметру також можливо порівняти із вартістю експериментальних ракет з аналогічними прямоточними гіперзвуковими двигунами. Зокрема у профільних американських виданнях існують оцінки ціни випробувальної ракети X-51A Waverider у 11–20 мільйонів доларів за одиницю при загальній вартості програми у 200 мільйона доларів, яка складалась з чотирьох пусків.

Аналітики припустили, що вартість 3М22 "Циркон" доволі легко може складати з десяток мільйонів доларів. А якщо врахувати вартість розробки, розділену на кількість виготовлених, то можливо отримати зовсім астрономічні цифри.

Скільки таких ракет може виготовити Росія

Відносно кількості ракет 3М22 "Циркон", які може виробити ворог, то на допомогу у цьому можуть прийти дані від ГУР МОУ з оцінкою виробництва Х-47 "Кинджал" на рівні шести одиниць станом на літо 2023 року. Проте на початковому етапі їх виробництва у 2022 році за 10 місяців було виготовлено лише 20 таких ракет, тобто по дві за місяць. Аналітики Defence Express припустити, що темп виробництва цих ракет коливається від одного десятка до декількох десятків на рік.

Новини за темою: РФ могла модернізувати "Циркони" та запускати їх навіть з вантажних автомобілів, – військовий Гетьман

Що відомо про ракету "Циркон"

Ракета 3М22 "Циркон" – російська гіперзвукова протикорабельна ракета, яку створено для заміни важкої протикорабельної ракети П-700, розробленої у 70–80 роках минулого століття.

Про технічні характеристики "Циркону" мало інформації, але з того, що заявляли самі росіяни, відомо таке:

  • дальність удару – 600–1000 кілометрів;
  • швидкість польоту – до 9 Махів;
  • маса бойової частини – 300–400 кілограмів;
  • довжина – 8–10 метрів;
  • рушій – двоступеневий (перший ступінь твердопаливний, другий – повітряно-реактивний).

Ракета може запускатися як з кораблів, так і з наземного комплексу "Бастіон". Також є можливість запуску "Циркону" з підземного ракетного комплексу берегового базування "Об'єкт-100" в Криму. Офіційно її ще жодного разу не застосовували в бойових умовах. Російський диктатор Володимир Путін особисто вихвалявся цією "суперзброєю", коли її вперше презентували 2019 року.

Варто зазначити, раніше у Defense Express пояснили, чому швидкість руху ракети "Циркон" неможливо підрахувати. За приблизними підрахунками, якщо росіяни для пуску використовують береговий ракетний комплекс "Об'єкт-100" під окупованим Севастополем, до Києва ракета приблизно може долетіти за сім хвилин.

При цьому керівник лабораторії військових досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Андрій Кульчицький заявив, що ракети "Циркон", якими Росія атакувала Київ 7 лютого та 25 березня, не виконують свою бойову задачу. За його словами, українська ППО здатна їх збивати. Він розповів, що на одному з уламків, враженої 25 березня ракети чітко видно, що вона була збита системою Patriot.

Водночас аналітики Defence Express додали, що бойова частина протикорабельної гіперзвукової ракети ЗМ22 "Циркон" стала найбільшою аферою Міністерства оборони Росії та її розробника – корпорації "Тактическое ракетное вооружение".

Читайте також:
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю
За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW
США вже таємно доправили ATACMS до України США вже таємно доправили ATACMS до України