USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Наймасовіша атака на енергетику за останній час: Що відомо про новий ракетний удар по Україні. Оновлено

Окупанти завдали ударів по низці об'єктів енергетики в різних регіонах України. Під удар також потрапила ДніпроГЕС, в деяких населених пунктах немає світла
Удар по ДніпроГЕС
Наслідки ракетного удару по ДніпроГЕС
Джерело: відкриті джерела

Під ранок 22 березня російські окупанти знову атакували Україну ракетами. Метою ворога стали об'єкти енергетики, зокрема ДніпроГЕС – найбільша гідроелектростанція країни. Розповідаємо про наслідки.

Окупанти вночі здійснили комбіновану атаку по Україні. Ворог запустив ударні безпілотники, а потім застосував ракети, включно з балістичною траєкторією. 

Як розповів президент Володимир Зеленський, за ніч окупанти застосували понад 60 "Шахедів" і майже 90 ракет різних типів. Серед цілей – електростанції та лінії енергопостачання, дамба ГЕС і цивільна інфраструктура.

Пізніше в Повітряних силах уточнили, що окупанти атакували Україну, застосувавши 151 засіб повітряного нападу: ракети (балістичні та крилаті) та дрони. Силам ППО вдалося знищити 92 цілі – 55 "Шахедів" і 37 ракет.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, сьогодні росіяни здійснили наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час. Мета – не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій у роботі енергосистеми країни.

"На жаль, є влучання та пошкодження об'єктів генерації, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях. Крім цього, через обстріл знеструмлено одну з ліній електропередачі, що живить ЗАЕС", – зазначив він.

У частині регіонів є перебої зі світлом. Енергетики вже працюють над відновленням електропостачання, додав Галущенко.

Розповідаємо про наслідки по містах.

Загиблі та поранені

За даними Нацполіції, під час сьогоднішньої атаки п’ятеро людей загинули, ще 26 отримали поранення.

Харків: блекаут

Окупанти завдали понад 15 ударів по об'єктах енергетики Харкова. Місто практично повністю без світла, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

Водночас мер Ігор Терехов додав, що через знеструмлення насосних підстанцій у місті вже спостерігаються проблеми з водопостачанням.

Наразі в Харкові не їздить електротранспорт – перевезення здійснюватимуть автобуси за схемою блекауту. Також не працюють лінії ДСНС – 101 і 112. За потреби просять набирати за номером 1562.

На дорогах міста не працюють світлофори. Поліцейські намагаються регулювати рух на найскладніших перехрестях.

Дніпро: проблеми зі світлом

У місті після обстрілу є відключення електроенергії. Про це повідомляє "Суспільне Дінпро".

За даними Офісу генпрокурора, у Дніпрі внаслідок падіння ворожих уламків пошкоджено фасади багатоповерхових будинків та вибиті вікна. 

Також ракетний удар був по Кривому Рогу (Дніпропетровська область).

"Є влучання в об'єкти критичної інфраструктури. У місті введено графіки аварійних відключень. Лікарні та інші об'єкти інфраструктури, де це можливо, переведені на генератори. Найголовніше – без втрат і постраждалих", – повідомив голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул у Telegram.

Крім того, в регіоні під обстріл потрапило Кам'янське, де також фіксують вимкнення світла та об'єктів водо- і теплопостачання, розповів міський голова Андрій Білоусов. У місті учнів перевели на дистанційне навчання.

Запоріжжя: удар по дамбі, загроза блекауту на ЗАЕС

По місту за ніч було завдано 12 ракетних ударів, написав голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Уранці окупанти завдали удару по ДніпроГЕС, там спалахнула пожежа. На місці працюють пожежники та енергетики.

"Загрози прориву немає. Ситуація на дамбі станції контрольована", – зазначили в "Укргідроенерго".

Водночас в "Енергоатомі" повідомили, що внаслідок атаки відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ "Дніпровська", що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС з об'єднаною енергосистемою України.

"Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції", – наголосив очільник "Енергоатому" Петро Котін.

За даними МВС, у Запоріжжі шестеро людей отримали травми, ще три особи вважаються безвісти зниклими на місцях ударів.

Хмельницький: удари по інфраструктурі та загиблі

У місті є пошкодження об'єктів інфраструктури, відомо про жертви та постраждалих.

"07:00. Відбій повітряної тривоги. Жахливий ранок. Є пошкодження об'єктів інфраструктури. Пошкодження житлових будинків. Є загиблі та постраждалі серед цивільних", – розповів мер Хмельницького Олександр Симчишин.

За даними глави МВС Ігоря Клименка, наразі відомо про двох загиблих і щонайменше вісьмох поранених у Хмельницькому.

На відео – момент порятунку 21-річної дівчини з-під завалів приватного будинку:

Львівщина: атака на енергоінфраструктуру

Під час нічної атаки безпілотник окупантів влучив в об'єкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині.

"Почалася пожежа. Зараз її гасять вогнеборці. Станом на цю годину (7:09) інформації про постраждалих не надходило", – повідомив голова ОВА Максим Козицький.

Сумська область: графіки відключень

У регіоні також є пошкодження об'єктів енергосистеми, тому було ухвалено рішення запровадити графіки аварійних відключень у населених пунктах Сумського, Конотопського та Шосткинського районів, зазначають у Сумській ОВА.

"Працюють Пункти незламності, де можна зарядити телефон, інші гаджети, скористатися інтернетом. Енергетики працюють над відновленням електропостачання", – йдеться в повідомленні.

Івано-Франківщина: без перебоїв зі світлом, але є постраждалий

Ворог атакував область "Шахедами" і ракетами. Є влучання по об’єкту критичної інфраструктури.

"За попередньою інформацією, постраждала одна людина. Є пошкодження. Наразі перебоїв з електропостачанням в області не зафіксовано", – заявила голова ОВА Світлана Онищук.

Вінницька область: влучання в критичну інфраструктуру

Як зазначив очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов у Telegram, ворог застосував гібридну тактику удару, застосувавши БпЛА та крилаті ракети. Внаслідок атаки є влучання в об'єкт критичної інфраструктури.

Одеса: атака "Шахедів" на об'єкти енергетики

Вночі 22 березня збройні сили РФ вкотре атакували Одещину ударними безпілотними літальними апаратами. Внаслідок ворожої атаки пошкоджено об’єкти енергетичної інфраструктури. 

"Огляд триває, на місцях подій працюють прокурори, слідчі та експерти, які фіксують черговий злочин РФ", – повідомили в Офісі генпрокурора.

Нагадаємо, 21 березня окупанти завдали масованого удару по Україні, випустивши 31 ракету, зокрема з балістичною траєкторією польоту. Більшість із повітряних цілей були спрямовані на Київ.

Читайте також:
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?