USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росія могла зібрати "тіньовий флот" із сотень танкерів для обходу санкцій, – Bloomberg

Потреба РФ в альтернативному ланцюжку поставок, що існувала з початку війни, стала гострішою після 5 грудня, коли набрав чинності пакет західних санкцій
нафта
Джерело: відкриті джерела

Для обходу нафтових обмежень Росія зібрала "тіньовий флот" в якому кількість танкерів може становити до 600 штук, з яких 400 – це перевізники сирої нафти. Про це інформує Bloomberg.

Скільки коштів пішло в Росії на "тіньовий флот"

Журналісти пишуть, що точніше сказати щодо кількості танкерів неможливо, оскільки відомості про кінцевих бенефіціарів суден Росія тримає в таємниці. Видання, посилаючись на лондонську компанію EA Gibson Shipbrokers зазначає, що не менше 38 суден для перевезення палива належать зареєстрованим у Росії компаніям.

При цьому автори публікації не виключають, що загалом "тіньовий флот" може складати 10–12% світового танкерного флоту.

За даними видання, минулого року на розширення "тіньового флоту" паливних танкерів Росія витратила понад 850 мільйонів доларів. А близько 1,4 мільярда доларів було вкладено у танкери, що перевозять сиру нафту.

"Фактична цифра, ймовірно, буде вищою, оскільки важко відстежити офшорні компанії, які мають велику кількість судів. Крім того, після вторгнення в Україну було продано понад 100 танкерів до країн, які не входять до G7 чи Європейського Союзу", – пише Bloomberg.

5 грудня набуло чинності ембарго на постачання російської нафти до Євросоюзу. Воно заборонило також надавати супутні послуги  наприклад, перевозити російську нафту морем третім країнам і страхувати ці судна та вантажі. Однак ЄС і країни "Великої сімки" домовилися не чинити перешкод, якщо російська нафта продаватиметься за ціною не більшою за граничну. Її після довгих переговорів встановили на рівні 60 доларів за барель.

Зараз найбільшими покупцями російської нафти виступають Китай, Індія та Туреччина.

Крупні західні компанії відмовилися від торгівлі, відвантаження та страхування російської нафти. Тож потреба Росії у цьому альтернативному ланцюжку поставок, що існувала з початку війни, стала гострішою, пише The Ecnomist.

Через два місяці дії цінової стелі експорт із РФ повернувся до літніх показників, а російська нафта поширюється тіньовими каналами, які складно відстежити.

Так, ОАЕ, які імпортували більше російської нафти за перші десять місяців 2022 року, ніж за попередні три роки разом узяті, схоже, змішали та перепродали частину до Європи. Також Малайзія експортує до Китаю вдвічі більше нафти, ніж може виробити.

Тіньова нафта в масі – іранська, але туди могла просочитися і російська.

Більша частина російської нафти проходить через сірі мережі, які не визнають цінову стелю, "але не є незаконними, оскільки використовують не західну логістику".

Тіньова мережа спирається на три стовпи:

– новий склад торговців,

– свій власний великий танкерний флот, що росте,

– нові джерела фінансування.

Так, з початку війни в Дубаї відкрилося понад 30 російських торгових компаній, причому деякі з них під новими іменами.

"Коли західні трейдери пішли, з'явилися новачки, які почали продавати в Індію, Шрі-Ланку, Туреччину та інші країни. Більшість із них ніколи не торгували російською нафтою, та й взагалі якоюсь нафтою; інсайдери підозрюють, що більшість із них є прикриттям для російських державних компаній", – кажуть експерти.

Зараз Росія може використати 360 з лишком суден, що еквівалентно 16% світових запасів танкерів для сирої нафти.

Якби всі західні кораблі відмовилися від роботи з російською нафтою, такого флоту вистачило б для експорту нафти із РФ на нинішньому рівні, пише видання.

Нагадаємо, російські чиновники заявляли, що Росія може скоротити видобуток нафти на 500–700 тисяч барелів на добу у відповідь на обмеження цін на її експорт. А ціни на нафту продовжили падіння через стан світової економіки.

Читайте також:
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ