USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

РФ заявляє про "успіх", ЗСУ – відбиває атаки: Що насправді відбувається на Бахмутському напрямку

Українські бійці відважно намагаються втримати оборону
Бахмут
Бахмут
Джерело: відкриті джерела

Тривалий час ситуація навколо Бахмута залишається напруженою. Російська армія щодня обстрілює місто та навколишні населені пункти і штурмує українські позиції. Ба більше, в Росії вже навіть почали заявляти про буцімто "успіхи" в Бахмуті. Однак в ЗСУ стверджують: їм вдається відбивати атаки ворога.

З'ясовуємо, що нині відбувається на Бахмутському напрямку.

Що говорять в Генштабі

Український Генштаб у своїх зведеннях скупо повідомляє, що Бахмут обстрілюють, а атаки в районі міста були відбиті. Більше ніяких подробиць про ситуацію в цій точці фронту. 

"Ворог продовжує вести наступальні дії на Бахмутському напрямку, зазнаючи численних втрат. На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали райони сімнадцяти населених пунктів. Зокрема, Спірне, Бахмут, Ступочки, Білогорівка, Красна Гора, Кліщіївка та Курдюмівка на Донеччині", – заявили в Генштабі під час вечірнього зведення.

Що говорять в Міноборони

Як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, російські окупанти посилюють тиск на Бахмутському та Вугледарському напрямках. Противник кидає у бій значну кількість особового складу, озброєння та військової техніки, намагаючись прорвати нашу оборону, зазнає значних втрат, але не відмовляється від своїх планів. 

"Інтенсивність боїв зростає. Зараз на Донбасі проти їхньої переваги у кількості бійців та озброєння наша перевага у професійності військового командування та мужності воїнів. Шлях до нашої перемоги важкий. Але ми його пройдемо", – зазначила Маляр.

Що говорять українські військові

ЗСУ стверджують: їм вдається відбивати атаки ворога. Зокрема, прикордонникам вдалося знищити штурмовий підрозділ росіян.

"Десяток солдатів країни-агресора спробували перевірити міцність оборонних позицій одного з прикордонних підрозділів. Наближення окупантів охоронці кордонів виявили заздалегідь й були готові зустріти зайд. Прикордонники під прикриттям обстрілу раптово наблизились до противника й ліквідували більшість з атакувальників", – розповіли в Держприкордонслужбі.

В підсумку спроба штурму коштувала російським загарбникам стрілецького відділення: шестеро їхніх військових загинули, четверо – зазнали поранень.

А напередодні військові ДПСУ просунулися в районі міста Бахмут та зайняли позицію російсько-окупаційних військ.

"Під потужним впливом вогневого ураження російські окупанти кинули свій рубіж і втекли. Наші бійці зачистили місцевість та закріпились на ній. Втрати противника уточнюються", – зазначили у відомстві.

Що говорять в Росії

В той же час російські пабліки рясніють повідомленнями про те, що вагнерівці просуваються на цьому напрямку і вже ледь не на околицях міста. Зокрема, про це у розмові із ТАСС заявив лідер самопроголошеної "ДНР" Денис Пушилін.

"Щодо Артемівська (так у "ДНР" називають Бахмут, – ред.), то можемо казати, що ситуація є близькою якщо не до завершення, то до оперативного оточення, до якого зараз прагнуть підрозділи ПВК "Вагнер", які там перебувають", – сказав Пушилін. 

Що говорять у Пентагоні

Втім, високопосадовець в американському оборонному відомстві оцінює російських військових, яких відправляють на Бахмутський напрямок, як "погано екіпіровані, погано навчені та кинуті на полі бою".

Які заяви звучали раніше

В ISW продовжували наполягати, що захоплення Соледара не означає, що росіяни зможуть оточити Бахмут і не дозволить російським силам встановити контроль над критично важливими українськими наземними комунікаціями у цьому районі.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що Росія могла втратити під Бахмутом та Соледаром до 20 тисяч солдатів. Втім, точні цифри ліквідованих окупантів на напрямку зараз назвати важко, оскільки російська сторона не рахує свої втрати. 

"Але це не тисяча чи дві – це 10, 15 або навіть 20 тисяч за весь час наступу на Бахмут і Соледар. Вони там втрати не рахують. Для росіян принципово захопити хоча б щось, щоб можна було два тижні говорити про те, що вони умовно "захопили північну околицю міста Соледар", що вони "ведуть шалені бої в центрі Соледара", що це "вирішить питання війни та миру" і тоді "Україна впаде", – зазначив Подоляк.

Читайте також:
Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою
Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН
Боррель: Європі потрібен ривок уперед у сфері оборонної промисловості Боррель: Європі потрібен ривок уперед у сфері оборонної промисловості
Російський посол не з'явився в МЗС Польщі після інциденту з ракетою Російський посол не з'явився в МЗС Польщі після інциденту з ракетою