USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги

Союзники поки що мають доступ не до всієї обіцяної зброї
допомога Україні
Джерело: відкриті джерела

Допомога Україні, яку союзники пообіцяли нещодавно, може прибути на український фронт через місяці. За цей час Захід розбереться з логістикою і навчить українських військових користуватися таким озброєнням, як, наприклад, система Patriot. Про це пише The New York Times.

Видання зазначає, що деяка зброя поставляється в Україну досить швидко. Наприклад, минулої неділі Україна отримала партію протитанкових ракет, ракет і вкрай необхідних 155-міліметрових артилерійських снарядів від США. Уже друга партія була доставлена в понеділок. А у вівторок до Польщі прибула свіжа партія ракет-перехоплювачів до Patriot з Іспанії.

Водночас NYT зазначає, що союзникам НАТО може бути складно зберігати таку оперативність.

"Зброя, обіцяна Сполученими Штатами, Великою Британією та Німеччиною (про яку оголосили за останні три тижні), може зайняти місяці, щоб прибути в достатній кількості для зміцнення оборони України на полі бою", – йдеться в матеріалі з посиланням на офіційних осіб.

За даними видання, доставка додаткових партій ракет великої дальності Storm Shadow від Британії може зайняти кілька тижнів. А ось система Patriot, яку обіцяла Німеччина, зовсім прибуде не раніше кінця червня, що може збігатися з датою відправки в Україну літаків F-16. Це пов'язано з тим, що німецькі фахівці незабаром тільки почнуть навчати військових з України.

Новини за темою: Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку

А ось більшу частину великогабаритного озброєння з американського пакета допомоги, найімовірніше, не буде доставлено на фронт навіть до початку літа, а то й пізніше.

Річ у тім, що у союзників є деякі проблеми з негайним доступом до цієї зброї. Якщо говорити про дефіцитні 155-мм снаряди, яких так потребують ЗСУ, то їх не вистачає по всьому світу.

Раніше аналітики попереджали, що українська протиповітряна оборона в прифронтових районах недостатньо міцна, що дає змогу окупантам досягати швидкого просування в умовах підтримки авіації. 

Водночас президент України Володимир Зеленський неодноразово закликав союзників передати більше систем ППО Україні, оскільки, як відомо, зараз із запасами ракет до українських засобів є проблеми.

Згодом генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни альянсу взяли на себе зобов'язання надати Україні більше систем протиповітряної оборони. Коли саме ці системи будуть захищати Україну, незрозуміло.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку