USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Ресурси на чорний день: РФ через війну в Україні витратила половину свого фінансового резерву

Влада весь рік розміщувала облігації федеральної позики й взяла в борг 2,5 трильйона рублів
Росія

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Міністерство фінансів Російської Федерації у 2023 році витратило майже половину ліквідної частини Фонду національного добробуту (ФНБ), який є головним джерелом ресурсів на чорний день – 4 з 9 трильйонів рублів. Про це пише Meduza.

Фонд національного добробуту РФ, який раніше мав назву Стабілізаційний фонд, створили, аби зменшити залежність російської економіки від цін на сировину.

Однак після вторгнення Росії в Україну і введення санкцій на російську нафту, які включали цінову стелю, обмеження на прямі постачання сировини на Захід, ціна стала занадто волатильною, також став менш передбачуваним курс рубля.

"Усю першу половину 2023-го російська нафта торгувалася з дисконтом, курс рубля був відносно міцним, тому необхідні обсяги не добирали – і валюту із ФНБ продавали. Мінфін отримував рублі як компенсацію. Однак влітку ціни підросли, рубль ослаб, і російська влада була готова нарешті поповнювати "кубишку". Тим часом Мінфін мав насичений за видатками рік – насамперед через необхідність фінансувати військові потреби. Статті "Національна оборона" та "Національна безпека" зросли на 60% порівняно з 2021-м", – йдеться у повідомленні.

Разом з тим витрати бюджету перевищили встановлену законом норму на три трильйони рублів і досягли 32 трлн рублів. Вище за прогнози виявився і бюджетний дефіцит.

Новини за темою: Путін оточив себе дідуганами скрізь, крім економічного блоку. Однак і це не допоможе витягнути країну з прірви, – експерт

Влада весь рік розміщувала облігації федеральної позики й взяла в борг 2,5 трильйона рублів.

"Крім того, вигадували та збирали нові податки. Також Мінфіну пощастило з нафтогазовими надходженнями, які виявилися кращими за прогнози. Але й цього виявилося замало, і в грудні Мінфін РФ продав із ФНБ пів мільярда євро, 115 мільярдів юанів та 232 тонни золота, а отримані 2,9 трильйона рублів забрав на покриття дефіциту. Це максимально допустима сума на 2023 рік", – вказує видання.

У результаті ліквідна частина ФНБ скоротилася до п'яти трильйонів рублів, хоча на початок війни становила майже дев'ять трильйонів рублів.

Нова російська "бізнес-еліта" придбала іноземні активи на понад 20 мільярдів доларів

Внаслідок виходу міжнародних компаній з російського ринку після початку повномасштабного вторгнення в Україну, у Росії виникла група впливових бізнесменів, які скористалися цією нішею після стрімкого виходу західних брендів. Так, суму угод виходу західного бізнесу з Росії минулого року оцінили у понад 20 мільярдів доларів. 

За оцінками інформаційно-аналітичного агентства AK&M, гігант швидкого харчування McDonald's Corp., пакувальна група Ball Corp. і виробник хімікатів Henkel AG увійшли до числа компаній, які продали підприємства на суму щонайменше 21 мільярд доларів у 2022 році та в першій половині цього року.

"Прикладом того, як війна змінює російський діловий світ, є те, що покупці не належать до найбагатших людей країни, і більшість із них невідомі за межами країни. Вони працювали в бізнесі десятиліттями, в деяких випадках на підприємствах, які вони придбали, а в деяких випадках разом із відомими мільярдерами", – уточнюють ЗМІ.

Раніше ми повідомляли, що в Росії погрожують конфіскувати активи ЄС, якщо російські заморожені кошти будуть передані Україні.

Зростання інфляції у РФ

Міжнародний валютний фонд підрахував, що потенційні темпи зростання Росії – темпи, з якими вона могла б рости без інфляції, становили близько 3,5% до 2014-го, року захоплення Криму від України.

Новини за темою: Росія не здатна продовжувати війну на виснаження, – Фурса

Торік у березні цей показник впав приблизно до 1%, кажуть деякі економісти, оскільки продуктивність падає, а економіка стає технологічно відсталою та більш ізольованою.

Центробанк заявив, що падіння експорту, жорсткий ринок праці та збільшення державних витрат посилюють ризики інфляції.

За даними московського Інституту економічної політики імені Гайдара, промисловість країни перебуває у найгіршому стані робочої сили з початку ведення обліку в 1993 році.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств