USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Російська економіка починає зазнавати краху, – WSJ

Інвестиції зменшуються, робочої сили не вистачає, бюджет скорочується
Санкції
Джерело: відкриті джерела

Економіка Росії через війну і жорсткі санкції почала зазнавати серйозного краху. Про це пише видання The Wall Street Journal.

Довгострокова регресія економіки

Видання нагадує, що перші місяці вторгнення Росії в Україну минулого року спричинили зростання цін на нафту та природний газ, що принесло Москві несподіваний прибуток. Однак це в минулому.

Оскільки війна триває вже другий рік і санкції Заходу стають все сильнішими, державні доходи Росії скорочуються, а її економіка перейшла на траєкторію нижчого зростання, ймовірно, у довгостроковій перспективі. Найбільші експортні товари країни – газ і нафта – втратили основних клієнтів.

Новини за темою: Путін оточив себе дідуганами скрізь, крім економічного блоку. Однак і це не допоможе витягнути країну з прірви, – експерт

Державні фінанси напружені. З листопада курс рубля щодо долара впав більш ніж на 20%. Робоча сила скоротилася, оскільки чоловіки відправляються на фронт або тікають з країни через страх бути призваними. Невизначеність стримувала інвестиції в бізнес.

"Економіка Росії входить у довгострокову регресію", – передбачила Олександра Прокопенко, колишній чиновник Центрального банку Росії, яка покинула країну незабаром після вторгнення.

Дефіцит державних надходжень свідчить про те, що дилема щодо того, як узгодити зростаючі військові витрати з субсидіями та соціальними витратами, які допомогли президенту Володимиру Путіну захистити цивільне населення від труднощів, загострюється.

Російський мільярдер Олег Дерипаска цього місяця попередив, що у Росії закінчуються готівкові кошти.

"У наступному році грошей не буде, нам потрібні іноземні інвестори", – зазначив він.

Залежність від Китаю

Здебільшого втративши свій сусідній європейський ринок і з відходом інших західних інвесторів, Москва стає все більш залежною від Китаю, загрожуючи втілити в життя давно тліючі побоювання Москви стати економічною колонією свого домінуючого сусіда.

Новини за темою: Росія не здатна продовжувати війну на виснаження, – Фурса

Старший науковий співробітник аналітичного центру Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні Марія Шалгіна спрогнозувала, що залежність Росії від Китаю буде лише посилюватися.

"Незважаючи на стійкість Росії в короткостроковій перспективі, довгострокова картина є похмурою: Москва буде набагато більш закритою та надмірно залежною від Китаю", – зазначила вона.

Нафта і газ

Найбільші експортні товари Росії – газ і нафта – втратили основних клієнтів. Європейські уряди замість того, щоб зменшити підтримку Києва, швидко почали шукати нові джерела природного газу та нафти. Більшість потоків російського газу до Європи припинилися, і після початкового стрибка світові ціни на газ різко впали.

Тепер Москва заявляє, що скоротить видобуток нафти на 5% до червня порівняно з попереднім рівнем. Вона продає свою нафту зі знижкою до світових цін. У результаті доходи уряду від енергетики впали майже вдвічі за перші два місяці цього року порівняно з минулим роком, а дефіцит бюджету поглибився.

Фіскальний дефіцит досяг 34 мільярдів доларів за перші два місяці, що еквівалентно понад 1,5% від загального економічного виробництва країни. Це змушує Москву глибше занурюватися у свій суверенний фонд багатства, один із її головних антикризових буферів.

Зростання інфляції

Міжнародний валютний фонд підрахував, що потенційні темпи зростання Росії – темпи, з якими вона могла б рости без інфляції, становили близько 3,5% до 2014-го, року захоплення Криму від України. Зараз цей показник впав приблизно до 1%, кажуть деякі економісти, оскільки продуктивність падає, а економіка стає технологічно відсталою та більш ізольованою.

Центробанк заявив цього місяця, що падіння експорту, жорсткий ринок праці та збільшення державних витрат посилюють ризики інфляції.

Інфляція в Росії в лютому становила близько 11% порівняно з тим місяцем минулого року.

За даними московського Інституту економічної політики імені Гайдара, промисловість країни перебуває у найгіршому стані робочої сили з початку ведення обліку в 1993 році.

За даними Центрального банку, відтік мізків після вторгнення та 300-тисячна військова мобілізація минулої осені призвели до того, що близько половини підприємств зіткнулися з нестачею працівників. 

Раніше ми писали, що почата Путіним війна в Україні лишить економіку РФ без 190 млрд доларів до 2026 року.

Читайте також:
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ