USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Путін оточив себе дідуганами скрізь, крім економічного блоку. Однак і це не допоможе витягнути країну з прірви, – експерт

Видатки Росії значно перевищують доходи, тому дефіцит бюджету країни суттєво збільшився
гроші Росія санкції
Джерело: відкриті джерела

Російська економіка після введення жорстких санкцій з боку країн Заходу опинилася під жорстким ударом, який пом'якшило надходження коштів від продажу нафти і газу. Однак попри це, дефіцит бюджету продовжує зростати, розповів в ефірі UWN інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Він наголосив, що одним з більш-менш далекоглядних вчинків, які вчинив президент РФ Володимир Путін, стало призначення на керівні посади людей відносно молодого віку.

"В них (в Росії, – ред.), на жаль, виявилося дуже розумне керівництво економічного блоку. Путін оточив себе дідуганами скрізь, крім економічного блоку, де працюють дуже якісні, дуже розумні ліберальні економісти. І вони витягли цю ситуацію, вони зробили правильні кроки, щоб паніки не сталося, а далі російську економіку рятували супернадходження від продажу нафти і газу. Особливо в перші шість-дев'ять місяців рекордні ціни на світовому ринку, і тому всі санкції були, але економіка була під ударом, але цей удар дуже сильно пом’якшений і залитий туди грошима від продажу нафти і газу. Це в результаті привело до того, що економіка за рік впала всього на два-три відсотки", – зазначив експерт.

Війна на виснаження

Банкір додав, що санкції продовжують діяти, а компенсаторів таких, як минулого року, – доходів від газу й нафти у Росії вже немає. В той же час країна через санкції не зможе брати кредити для покриття дефіциту бюджету, який збільшується у геометричній прогресії.

"Бюджет – це головна проблема. Просто зазвичай дефіцит бюджету будь-якої країни світу, він є, і це нормально. Як можна фінансувати? Позичати, і це нормальна практика. Весь світ живе в борг, а Росія не може позичати, тому що через санкції ніхто дати в борг не може, і тут виникає в них така величезна діра, яку треба фінансувати, а фінансувати можна або брати гроші з тумбочки, які обмежені, або друкувати. Друкувати – це запускати всі ті негативні процеси, як ми бачили в дев’яностих. Це інфляція, девальвація, і вони зараз обережно це роблять, але ця дірка розширюється, бо доходи менше, а видатків цього року в Росії відносно минулого на 43 відсотки більше, бо війна – це дуже дорого. Це про війну на виснаження західної економіки і російської. Війна призводить до того, що на 43 відсотки більше видатків. Витягнути це Росія довгостроково не може, бо занадто дорого, і це проявляється якраз в дефіциті бюджету, який розширюється. Тенденції  на ринку нафти радують і тенденції  із бюджетом також радують", – резюмував Фурса.

Нагадаємо, раніше експерт в ефірі UWN заявляв, що Росія не зможе вести війну на виснаження з Україною, оскільки її економіка занадто слабка для цього.

"Якщо ми порівнюємо Росію з Німеччиною, Сполученими Штатами – ні про яку потужність економіки не йдеться. ВВП Росії до початку війни дорівнював приблизно ВВП Іспанії. Ми ж не будемо казати, що Іспанія – це якийсь велетень світового масштабу, з Росією те саме. Вони просто великі на карті, економічно вони слабкі і технологічно недорозвинені насправді тому, що Росія була класичною країною третього світу, просто з великими грошима, які проїдалися і розкрадалися", – розповідав банкір.

Раніше ми писали, що Путін хотів зробити російську економіку однією з п'яти найбільших у світі, та тепер вона може втратити 190 млрд доларів валового внутрішнього продукту до 2026 року порівняно з довоєнною траєкторією, що приблизно еквівалентно всьому річному ВВП таких країн, як Угорщина чи Кувейт.

Читайте також:
Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів
Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння