USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін

Крім літаків Україна потребує більшої кількості артилерії та бронетехніки
F-16

F-16. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Україна отримає перші винищувачі F-16 разом з навченими пілотами та персоналом, який буде обслуговувати літаки, у 2024 році. Про це повідомив міністр оборони США Ллойд Остін під час зустрічі у форматі "Рамштайн".

"Цього року в Україну почнуть прибувати ескадрильї F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, навченими членами цієї Контактної групи", – сказав він.

Крім того, міністр додав, що Україна потребує більшої кількості артилерії та бронетехніки та пообіцяв зробити для збільшення їх кількості все що в можна.

За його словами, за останні два роки члени Контактної групи з оборони надали Україні понад 70 комплексів ППО середньої та великої дальності, а також тисячі ракет.

"Ми надали понад 3000 одиниць бронетехніки, у тому числі понад 800 основних бойових танків. Ми передали Україні десятки тисяч протитанкових ракет", – уточнив очільник Пентагона.

Коаліція винищувачів

Минулого року українські союзники оголосили про створення коаліції з постачання бойової авіації Збройним силам України. Авіаційну коаліцію очолили Нідерланди та Данія, які першими заявили про готовність передати винищувачі Києву. 

Через деякий час українські пілоти розпочали навчання на цих "пташках". The New York Times повідомляв, що до цього літа до бойових вильотів на F-16 будуть готові дванадцять пілотів ЗСУ.

Вже відомо, що Нідерланди планують передати Україні 24 винищувачі F-16 і готові почати перші поставки цього року. 

Що відомо про F-16?

Літак F-16 – легкий багатоцільовий винищувач із США четвертого покоління. Попри досить поважний вік, адже F-16 було створено ще 48 років тому, він до сьогодні залишається основою повітряних сил багатьох країн світу.

F-16 має широкий спектр ракетного та бомбового озброєння.

Очікується, що у небі над Україною цей літак може не лише змінити баланс сил у повітрі, а й вплинути на перебіг всієї війни.

Характеристики:

  • довжина: 15 метрів;
  • висота: 5 метрів;
  • екіпаж: 1 людина;
  • максимальна швидкість: 2+ Маха (1,500 метра за годину);
  • розмах крил: 9,5 метра;
  • тягооснащеність: 1,1;
  • максимальна злітна вага: 21,7 тонни;
  • точок підвіски: може бути до 13;
  • вага: 9,2 тис. кг.

Вартість F-16 назвати важко, особливо, враховуючи велику кількість версій цих винищувачів. Однак вона може коливатися у розмірі від 43 до 55 млн доларів.

Читайте також:
Деякі студенти-чоловіки можуть виїхати за кордон Деякі студенти-чоловіки можуть виїхати за кордон
Росія уже не возить зброю на фронт Кримським мостом Росія уже не возить зброю на фронт Кримським мостом
Росіяни просунулися в чотирьох областях: ISW показав, як змінюється фронт Росіяни просунулися в чотирьох областях: ISW показав, як змінюється фронт
Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, – Сирський Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, – Сирський