USD
НБУ
39.40
Готівка
39.70
EUR
НБУ
41.97
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 5 3 4 0 (+920)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.70
EUR
НБУ
41.97
Готівка
42.85

Почата Путіним війна в Україні лишить економіку РФ без 190 млрд доларів до 2026 року

Хоча російська економіка і уникне краху, вона залишиться в напрузі і до 2026 року втратить 8% порівняно з тим, що було б, якби Путін не дав наказ про напад на Україну в лютому-2022
Путін
Путін
Джерело: відкриті джерела

Росія уникла економічного краху після початку війни президента Володимира Путіна з Україною. Однак це лише перший акт повільно тліючої кризи, яка розігруватиметься найближчими роками, повідомляє Bloomberg.

Путін хотів зробити російську економіку однією з п'яти найбільших у світі, та тепер вона може втратити 190 млрд доларів валового внутрішнього продукту до 2026 року порівняно з довоєнною траєкторією, що приблизно еквівалентно всьому річному ВВП таких країн, як Угорщина чи Кувейт.

За оцінками Bloomberg Economics, хоча російська економіка і уникне краху, вона залишиться в напрузі і до 2026 року втратить 8% порівняно з тим, що було б, якби Путін не дав наказ про напад на Україну в лютому-2022.

Аналіз, проведений Bloomberg Economics, виявив кілька ключів до економічного виживання Росії після введення безпрецедентних санкцій, які включали конфіскацію активів, спрямованих проти осіб, близьких до Путіна, та блокування міжнародних резервів на суму близько 300 млрд доларів.

Потреба США та їхніх союзників у збереженні доступу до енергії змусила їх знайти компроміс, врівноважуючи каральні заходи своїми власними інтересами. Росія справді видобувала більше нафти, а високі ціни на сировину означали, що вона заробляла достатньо, щоб підтримувати свій дохід, використовуючи попит з боку таких країн, як Китай та Індія.

Країни, на частку яких припадає понад 30% світового ВВП, підтримували торговельні зв'язки та утримувалися від засудження вторгнення, що дозволило Москві відновити ланцюжки постачань і боротися з економічної ізоляцією.

За даними Bloomberg Economics, не менш важливими для стримування збитків були екстрені заходи, які запобігли фінансовому краху. Поряд із контролем за капіталом різке підвищення відсоткових ставок, яке відтоді скасовано, запобігло фінансовій кризі. Однак це дорого обійшлося, знизивши роздрібне кредитування та завдавши шкоди споживанню.

Але навіть незважаючи на те, що до кінця 2022 року економіка Росія зафіксувала третій квартал поспіль скорочення, її спад за 2022-й був лише частиною майже 10% обвалу, який прогнозувався через місяць після вторгнення.

На думку аналітиків, опитаних Bloomberg, зниження, ймовірно, посилилося минулого кварталу в річному обчисленні і може стати ще гіршим на початку цього року. Опитування Bloomberg показало, що це буде різке скорочення з моменту розпалу глобальної пандемії: ВВП впав на 4,6% у річному обчисленні в четвертому кварталі 2022 року.

Читайте також:
Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі
Спікер Палати представників Майк Джонсон представив окремий законопроєкт про допомогу Україні Спікер Палати представників Майк Джонсон представив окремий законопроєкт про допомогу Україні
Один мобілізований обходиться державі в 1,3 млн гривень на рік Один мобілізований обходиться державі в 1,3 млн гривень на рік