USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Прямої загрози з боку Росії країнам НАТО немає, але ми пильнуємо, – Столтенберг

Члени НАТО у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну наростили оборонне виробництво
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО Єнс Столтенберг
Джерело: відкриті джерела

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що не бачить прямої чи неминучої загрози зі сторони Росії будь-якому члену НАТО. Хоча альянс і посилив свою пильність, щоб запобігти нападу, уточнив генсек під час підписання угод на закупівлю близько 220 тисяч артилерійських боєприпасів.

За словами Столтенберга, блок не бачить "прямої чи неминучої загрози проти будь-якого члена НАТО".

"І тому ми, звісно, уважно стежимо за тим, що робить Росія, посилили нашу пильність, присутність у східній частині альянсу, але вся ідея цього полягає в тому, щоб запобігти нападу на члена НАТО. Члени НАТО у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну наростили оборонне виробництво – не лише для подальшої військової допомоги Києву, а й для зміцнення власної обороноздатності", – сказав генсек.

І додав, що іншим завданням НАТО в нинішній війні є недопущення ескалації "шляхом розгортання більшої кількості бойових підрозділів у східній частині альянсу, подальшого збільшення наших інвестицій в оборону, а також завдяки більшій кількості навчань".

"Цього тижня в нас розпочнуться великі навчання, які стануть найбільшими навчаннями НАТО за десятиліття, у яких візьмуть участь 90 тисяч військовослужбовців. Робимо все це для того, щоб переконатися, що маємо готовність і сили, щоб усунути будь-яку можливість для прорахунків або непорозумінь у РФ щодо нашої готовності захищати кожен дюйм території НАТО. І поки це робимо, нападу на територію НАТО не буде", – резюмував Столтенберг.

Новини за темою: НАТО розпочинає найбільші військові навчання з часів холодної війни

Загроза для НАТО?

Раніше німецьке видання Bild писало, що Бундесвер готується до гібридної російської атаки на східний фланг НАТО. Військовий конфлікт начебто може статися вже в лютому цього року.

Секретний сценарій Бундесверу "Оборона Альянсу 2025" починається в лютому 2024 року. Росія запускає чергову хвилю мобілізації та призиває в армію ще 200 тисяч військовослужбовців.

Потім Кремль починає весняний наступ, спираючись на слабку підтримку Заходу в напрямку Києва, який до червня 2024 року досягає великих успіхів і поступово відтісняє українську армію назад.

У Міноборони Німеччини не прокоментувати цю інформацію.

"По суті, я можу вам сказати, що розгляд різних сценаріїв – навіть якщо вони вкрай малоймовірні – є частиною повсякденної військової діяльності, особливо у сфері навчання", – сказав представник відомства.

Чиновник Північноатлантичного альянсу прокоментував матеріал видання Bild і заявив, що НАТО отримало сценарій навчання, який є уявною ситуацією для перевірки військових можливостей у тому чи іншому районі.

"Колись сценарії були повністю вигаданими з неіснуючими країнами та географічними регіонами", – уточнив політик.

Однак тепер у НАТО стали використовувати наявні країни та географічні регіони для розробки сценаріїв навчання. Сартс наголосив, що опублікована раніше інформація не є секретним розвідувальним аналізом, який прогнозує розвиток подальшої ситуації.

Тим часом у Міністерстві оборони Литви вважають, що наразі немає загрози нападу Росії на НАТО, адже Москва не має ресурсів для відкриття другого фронту.

Новини за темою: Майбутні офіцери-прикордонники України вчаться за натівськими L-курсами діяти в оборонному та наступальному бою

Також ми повідомляли, що голова Військового комітету НАТО Роб Бауер заявив, що Росія розглядається Північноатлантичним альянсом як одна з головних загроз. А в разі війни до протистояння залучать не лише військових – суспільство має розуміти це. 

Зазначається, що у стратегії НАТО описали дві загрози – Росію та терористичні групи. У блоку є розроблені та погоджені у Вільнюсі плани щодо протистояння загрозам, серед яких є РФ.

Читайте також:
В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств
Путін готовий до мініоперації проти НАТО, – голова польської контррозвідки Путін готовий до мініоперації проти НАТО, – голова польської контррозвідки
РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля
Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері