USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

НАТО розпочинає найбільші військові навчання з часів холодної війни

Останні подібні навчання альянсу були проведені у 1988 році
Навчання НАТО
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Північноатлантичний альянс розпочинає у понеділок, 22 січня, найбільші за останні десятиліття військові навчання Steadfast Defender 2024 ("Непохитний захисник"), що симулюватимуть конфлікт із "практично рівним противником". Про це повідомляє DW.

Зазначається, що у навчаннях візьмуть участь усі країни НАТО і країна-кандидат Швеція. Маневри, які триватимуть до кінця травня, охоплять територію Європи від Норвегії до Румунії. Сценарій маневрів Steadfast Defender – напад Росії на територію союзників, який приводить у дію статтю 5 Договору НАТО про колективну оборону.

У навчаннях буде задіяно близько 90 тисяч осіб. У Steadfast Defender-2024 також візьмуть участь понад 50 кораблів – від авіаносців до есмінців, понад 80 винищувачів, гелікоптерів і безпілотників і щонайменше 1,1 тисячі бойових машин, включно зі 133 танками і 533 бойовими машинами піхоти.

Головнокомандувач Об'єднаних збройних сил альянсу в Європі Крістофер Каволі заявив, що навчання покажуть, що НАТО може проводити та підтримувати складні операції на суші, морі, в повітрі, кіберпросторі та космосі "протягом кількох місяців, вздовж тисяч кілометрів, від Крайньої Півночі до Центральної та Східної Європи і в будь-яких умовах".

За словами голови Військового комітету альянсу Роба Бавера, такий масштаб навчань – це демонстрація нової готовності блоку.

"Це рекордна кількість військ, яку ми можемо задіяти і провести навчання в таких масштабах, по всьому альянсу через океан – від США до Європи", – заявив він.

Останні подібні навчання НАТО були проведені у 1988 році, в них були задіяні понад 125 тисяч солдатів.

Найбільшими маневрами останніх десятиліть вважалися Trident Juncture ("Єдиний тризуб"), у яких у 2018 році взяли участь понад 50 тисяч військовослужбовців.

Сценарій НАТО

Нагадаємо, напередодні у німецьких ЗМІ з'явилася інформація, що НАТО планує провести в лютому масштабні навчання за сценарієм нападу Росії на альянс.

Навчання мають намір організувати в Північній Норвегії, а іншими місцями маневрів, що плануються, називають Литву та Угорщину. Бундесвер надасть 12 тис. солдатів, а також 3 тис. транспортних засобів і 30 літаків. Британці ж надають авіаносець і кілька винищувачів F-35.

Сценарій навчань – напад Росії на територію союзників, що призводить до застосування статті 5 Договору НАТО. Згідно з нею збройний напад на одного чи кількох союзників розглядається як напад на всіх.

Планується, що це будуть найбільші навчання з часів закінчення холодної війни. Останні маневри альянсу, масштабніші за заплановані, відбулися до розпаду Радянського Союзу – у 1988 році. Тоді було залучено близько 125 тис. солдатів.

Читайте також:
Путін готовий до мініоперації проти НАТО, – голова польської контррозвідки Путін готовий до мініоперації проти НАТО, – голова польської контррозвідки
НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО
Україна не отримає офіційне запрошення вступити в НАТО на ювілейному саміті у Вашингтоні в липні, – високопосадовці альянсу Україна не отримає офіційне запрошення вступити в НАТО на ювілейному саміті у Вашингтоні в липні, – високопосадовці альянсу
У НАТО погодилися створити місію для допомоги Україні, а також спрогнозували сценарії розвитку війни У НАТО погодилися створити місію для допомоги Україні, а також спрогнозували сценарії розвитку війни