USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Не має ресурсів для другого фронту. Литва оцінила загрозу нападу РФ на НАТО

Міноборони Литви не відкидає те, що Росія планує довгострокове збільшення сил у Західному регіоні
Танк
Розбита техніка РФ
Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві оборони Литви вважають, що наразі немає загрози нападу Росії на НАТО, адже Москва не має ресурсів для відкриття другого фронту. Пріоритет країни-агресора – не програти війну проти України. Про це пише Delfi.

"Доки не завершилися бої в Україні, важко припускати, що Росія перерозподілить пріоритети й почне згуртовувати сили на інших напрямках", – прокоментували у Міноборони Литви публікацію Bild про підготовку Німеччини до можливої війни з РФ.

Водночас, за даними відомства, Росія планує довгострокове збільшення сил у Західному регіоні. З цією метою розроблено плани розширення інфраструктури та військових частин, проводяться інфраструктурні зміни, діляться сфери командування.

"Росія зберігає значні потужності та постійно поповнює їх біля лінії фронту в Україні. Пріоритет Росії на цей момент – не програти у війні з Україною, вона спрямовує на це певні ресурси", – зазначили у литовському Міноборони.

Новини за темою: Вступ України в НАТО: США та Німеччина досі неохоче підтримують швидке наближення до альянсу

Що цьому передувало

Раніше німецьке видання Bild написало, що Бундесвер готується до гібридної російської атаки на східний фланг НАТО. Військовий конфлікт начебто може статися вже в лютому цього року.

Секретний сценарій Бундесверу "Оборона Альянсу 2025" починається в лютому 2024 року. Росія запускає чергову хвилю мобілізації та призиває в армію ще 200 тисяч військовослужбовців.

Потім Кремль починає весняний наступ, спираючись на слабку підтримку Заходу в напрямку Києва, який до червня 2024 року досягає великих успіхів і поступово відтісняє українську армію назад.

У Міноборони Німеччини не прокоментувати цю інформацію.

"По суті, я можу вам сказати, що розгляд різних сценаріїв – навіть якщо вони вкрай малоймовірні – є частиною повсякденної військової діяльності, особливо у сфері навчання", – сказав представник відомства.

Чиновник Північноатлантичного альянсу прокоментував матеріал видання Bild і заявив, що альянс отримав сценарій навчання, який завжди являє собою уявну ситуацію для перевірки військових можливостей у тому чи іншому районі.

"Колись сценарії були повністю вигаданими з неіснуючими країнами та географічними регіонами", – заявив він.

Однак тепер у НАТО стали використовувати наявні країни та географічні регіони для розробки сценаріїв навчання. Сартс наголосив, що опублікована раніше інформація не є секретним розвідувальним аналізом, який прогнозує розвиток подальшої ситуації.

Втрати РФ на війні проти України

Втрати Росії у війні в Україні на ранок середи, 17 січня, становили 730 окупантів, загальна кількість втрат російської армії з початку широкомасштабного вторгнення складає 372 820 військових. Крім того, ЗСУ знищили 24 автомобілі противника, 14 ББМ та 13 танків.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 до 17.01.24 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 372 820 (+730) осіб ліквідовано;
  • танків – 6126 (+13) од.;
  • бойових броньованих машин – 11 372 (+14) од.;
  • артилерійських систем – 8811 (+10) од.;
  • РСЗВ – 964 (+3) од.;
  • засоби ППО - 653 од.;
  • літаків – 331 од.;
  • вертольотів – 324 од.;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6884 (+7) од.;
  • крилаті ракети – 1817 (+1) од.;
  • кораблі/катери – 23 од.;
  • підводні човни – 1 од.;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 11 755 (+24) од.;
  • спеціальна техніка – 1367 (+2) од.

Нагадаємо, чотири європейські країни Північноатлантичного альянсу уклали угоду про закупівлю до тисячі ракет для зенітного ракетного комплексу Patriot. 

Водночас РФ перемістила свої стратегічні системи С-400 з Калінінграда на фронт в Україну. Це сталося після значних втрат.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат