USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Позбавлення важливих технологій, відстеження олігархів та боротьба з пропагандистами: ЄК представила десятий пакет санкцій проти Росії

Президент Єврокомісії наголошує, що цей пакет обмежень буде найжорсткішим
Урсула фон дер Ляйєн
Джерело: Єврокомісія

Європейська комісія оприлюднила десятий пакет санкцій проти Росії і запропонувала його до схвалення державами – членами ЄС. Про це йдеться в офіційному зверненні президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн та високого представника Євросоюзу Жозепа Борреля.

Які санкції пропонується запровадити

Президент ЄК нагадала, що вже майже рік загарбницька війна Росії сіє смерть і розруху в Україні. І за це агресор має заплатити.

Обмеження щодо експорту

Єврокомісія запропонувала подальші заборони на експорт на суму понад 11 мільярдів євро, щоб позбавити російську економіку критичних технологій і промислових товарів.

"Для максимального ефекту ми націлюємося на багато промислових товарів, які потрібні Росії і які вона не може отримати через треті країни. Товари життєво важливої потреби, такі як електроніка, спеціалізовані транспортні засоби, деталі машин, запасні частини для вантажівок і реактивних двигунів. І ми орієнтуємося на товари для будівельного сектору, які можуть бути спрямовані на російську армію, такі як антени чи крани", – наголосила фон дер Ляєн.

Крім того, ЄС й надалі обмежуватиме експорт товарів подвійного призначення та передових технологій.

"По-друге, ми й надалі обмежуватимемо експорт товарів подвійного призначення та передових технологій. Ми пропонуємо експортний контроль 47-ми компонентів, які можна використовувати в російських системах озброєння, включаючи безпілотники, ракети, гелікоптери. А також щодо конкретних рідкоземельних матеріалів та теплових камер. Таким чином, ми заборонили всі технічні продукти, знайдені на полі бою. І ми подбаємо про те, щоб вони не знайшли інших шляхів туди потрапити", – сказала президент Єврокомісії.

Санкції проти організацій країн, що допомогають Росії у війні з Україною

Фон дер Ляєн нагадала, що Іранська Революційна гвардія надає Росії безпілотники Shahed для нападу на цивільну інфраструктуру в Україні. Тому Єврокомісія додала сім іранських організацій в санкційний пакет.

"Зараз їм заборонено продавати в Росію чутливі речі. І ми готові додати в список інші організації Ірану та інші треті країни, які надають чутливі технології Росії. Це має стати сильним стримуючим фактором для інших компаній і міжнародних трейдерів", – зазначила вона.

Обмеження проти російських пропагандистів

Президент Єврокомісії наголосила, що президент РФ Володимир Путін з армією пропагандистів також веде війну в публічному просторі і мережах дезінформації. 

"Вони поширюють отруйну брехню, щоб поляризувати наші суспільства. Тому ми пропонуємо включити в список путінських пропагандистів, а також додаткових військових і політичних командирів", – зазначила фон дер Ляєн.

Санкції проти російських олігархів

Десятий пакет обмежень, за словами президента ЄК, також включає нові заходи проти російських олігархів.

"Ми відстежуватимемо олігархів, які намагаються сховатися чи продати свої активи, щоб уникнути санкцій. І разом з державами-членами ми створимо огляд усіх заморожених активів російського Центрального банку, які зберігаються в ЄС. Нам потрібно знати, де вони розташовані та скільки вони коштують. Це надзвичайно важливо з огляду на можливе використання державних активів Росії для фінансування реконструкції України", – уточнила президент Єврокомісії.

При цьому закликала держави-членів швидко прийняти цей новий пакет санкцій для того, щоб разом з партнерами із G7 запровадити подальші значні заходи до 24 лютого – річниці вторгнення Росії в Україну.

Раніше швейцарський банк Credit Suisse заявив, що заморозив на своїх рахунках більше ніж 19 млрд доларів російських коштів. А 22 січня стало відомо про це, що управління зі стягнення боргів Фінляндії заморозило активи громадян РФ на суму 187 млн євро.


Читайте також:
Фонд держмайна вперше продає завод, конфіскований у російського олігарха Фонд держмайна вперше продає завод, конфіскований у російського олігарха
Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком