USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Через саботаж РФ інспекцій суден у Босфорі світ недоотримує мільйони тонн продовольства

Обсяг експорту знизився на 3 млн тонн щомісяця
сирия судно с зерном

Судно "Лаодікія", пришвартованне в порту Триполі, 29 липня 2022 року. REUTERS/Walid Saleh

Джерело: Reuters

Через дії Росії з жовтня 2022 року українські порти змушені працювати на половину своїх потужностей, а світ недоотримує мільйони тонн продовольства. Про це інформує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Як зазначається у повідомленні міністерства, зменшився обсяг флоту на вхід до портів під завантаження, обсяг експорту знизився на 3 млн тонн щомісяця. Головна причина – цілеспрямований саботаж російською стороною інспекцій суден у Босфорі, що призводить до стабільно великої черги з понад 100 суден.

"Починаючи з жовтня 2022 року делегація РФ у Спільному координаційному центрі (СКЦ) почала штучно гальмувати процес інспекції суден. По-перше, як тільки обсяг експорту почав зростати, російська сторона скоротила кількість інспекційних команд з п'яти до трьох без будь-якого пояснення. По-друге, штучно збільшують час на проведення самих інспекцій через перевірку показників роботи суден, які не регламентовані документами СКЦ та не мають жодного відношення до зернової угоди. Непоодинокі випадки, коли росіяни просто відмовляються працювати з вигаданих причин, коли всі інші сторони в СКЦ підтверджують умови для продовження інспекції", – пояснив Руслан Сахаутдінов, представник України в СКЦ.

За даними Мінінфраструктури, при повноцінному функціонуванні коридору обсяги українського експорту продовольства на світові ринки мали становити 25–29 млн тонн. З 1 серпня 2022 року 17,8 млн тонн української агропродукції на 659 суднах було експортовано з портів Великої Одеси – Одеса, Чорноморськ та Південний – до 40 країн світу.

Зернова угода

Угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей. Термін угоди визначили на 120 днів із дня підписання – тобто до листопада, потім продовжили ще на 120 днів. 

Крім того, 26 листопада президент Володимир Зеленський оголосив про початок програми Grain from Ukraine ("Зерно з України"). Її метою стане забезпечення зерном бідних країн Азії та Африки.

Теги: зерно
Читайте також:
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Доходи українських агролідерів за минулий рік зросли на 35% Доходи українських агролідерів за минулий рік зросли на 35%
Росія вивозить крадене українське зерно до Туреччини, Ізраїлю та Лівії, - розслідування Росія вивозить крадене українське зерно до Туреччини, Ізраїлю та Лівії, - розслідування
Голод і продовольча криза: Африці бракує Голод і продовольча криза: Африці бракує "безкоштовного" зерна із Росії